De 2 Grondbeginselen van Investeren & Beleggen

Iedereen wilt tegenwoordig beleggen, jij ook toch? Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat je deze blogpost in eerste instantie hebt aangeklikt! In een eerdere blogpost heb ik al uitgelegd hoe je kan beginnen met beleggen & wat beleggen precies inhoudt. Dat artikel was meer gericht op de basis i.c.m. de praktische kant; wat is beleggen, hoe krijg je toegang tot de beurs, hoe open je een beleggingsrekening, etc. kwamen in die blogpost aan bod.

Leuk en aardig allemaal, maar dan heb je nadat je een account hebt geopend nog steeds niet echt een idee wat je nou precies aan het doen bent. De achterliggende theorie van investeren (en beleggen) ontbreekt nog! Vandaar dus deze blogpost, met eigenlijk de basis van de basis qua theorie: de twee grondbeginselen (of basisprincipes) van investeren in het algemeen die élke belegger en investeerder moet weten en begrijpen!

Laat ik er niet teveel omheen draaien en meteen beginnen met het eerste principe, namelijk de tijdswaarde van geld. Misschien wel de belangrijkste theorie in finance als basis voor fundamentele bedrijfsanalyse & het waarderen van de aandelen van deze (beursgenoteerde) bedrijven!

Principe 1: Tijdswaarde van Geld

De tijdswaarde van geld wordt in het Engels ook wel de “Time Value of Money” (TVM) genoemd. Maar wat houdt deze theorie precies in & waarom is dit zo belangrijk in finance? Dat zal ik proberen zo simpel mogelijk proberen te schetsen aan de hand van een voorbeeldje.

Voorbeeld 1

Stel dat je zou moeten kiezen tussen €100 nu krijgen, of €100 over een jaar ontvangen. Welk van de twee opties zou jij dan zelf kiezen? Waarschijnlijk de €100 nu. Toch? Je kan bijvoorbeeld deze €100 nu op een spaarrekening zetten en daar rente over vangen. Hierdoor is de €100 nu meer waard dan €100 over een jaar! Ook kan je aan inflatie denken. Geld volgend jaar heeft (in normale situaties) minder koopkracht over een jaar dan hetzelfde bedrag nu. In essentie is dit het belangrijkste inzicht uit deze theorie: geld nu is meer waard dan geld later.

Principe 1: geld nu is meer waard dan geld later

Mocht je hier nog meer over willen lezen, dan raad ik de pagina aan van Investopedia over deze theorie. Op deze pagina staat ook een filmpje waarin het bovenstaande nog een keer wordt uitgelegd. Zelf vind ik dit altijd wat fijner dan lezen, dus zeker een aanrader voor de geïnteresseerden.

Principe 2: Risico

Risico ligt net zoals de tijdswaarde van geld aan de basis van het doen van fundamentele analyse & het waarderen van aandelen. Iedere rationele belegger neemt namelijk het liefst zo min mogelijk risico, voor een zo hoog mogelijk rendement (met de recente gebeurtenissen rondom GameStop – even als voorbeeld – betwijfel ik dit wel steeds meer). Ook dit basisprincipe zal ik proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Wel zo simpel en consistent.

Voorbeeld 2

Voorbeeld: stel je weer voor dat je een keuze kunt maken uit de volgende 2 opties, 1) je kan €100 ontvangen wanneer je €50 inlegt zonder enig risico, of 2) je kan €50 inleggen met 25% kans om €0 te krijgen, 50% kans om €100 te krijgen & 25% kans om €200 te krijgen. Waar zou je dan voor kiezen?

Principe 2: geen (of minder) risico is gunstiger dan veel risico

Als je de waardes van de 2 voorstellen vergelijkt: 100% * €100 = €100 voor voorbeeld 1, & voor voorbeeld 2: 25% * €0 + 50% * €100 + 25% * €200 = €100, dan zie je dat deze “waarden” van de voorstellen gelijk zijn. Toch neig je er (waarschijnlijk) wel naar om voor voorbeeld 1 te gaan. Tenminste als je voor de zekerheid wilt gaan van een mooie €50 winst. Dit is het concept van risico; je hebt liever het rendement gegarandeerd dan dat je risico moet lopen om het rendement te kunnen maken. Ook al zijn de “waardes” van de 2 voorgeschotelde opties identiek! Allebei €100.

Conclusie

De twee principes liggen beide aan de basis van het waarderen van bedrijven. Daarom is het handig om eerst de basis te kennen voordat ik ga schrijven over hoe jij zelf een bedrijf kan waarderen! De volgende blogposts over dit onderwerp – het waarderen van bedrijven – zullen stapje voor stapje dieper in gaan op hoe je deze uitgeschreven theorieën kan gebruiken in de praktijk.

Samenvatting

Afsluitend nogmaals dus even de gehele samenvatting van deze post: een bedrijf dat nu of op korte termijn winst maakt is volgens de finance theorie meer waard dan een bedrijf dat pas over aanzienlijke tijd winst gaat maken (dit wordt ook wel de tijdswaarde van geld genoemd). En bovendien is een bedrijf met stabielere/zekerdere winst meer waard dan een bedrijf waar dit risicovoller is (& dus ook moeilijker te schatten is).

Zoals bij alle beleggingen loopt uw kapitaal risico. Beleggingen kunnen dalen en stijgen en het kan zijn dat u minder terugkrijgt dan u heeft belegd.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):