Crypto Mining in Nederland: Winstgevend- & een Veilig Passief Inkomen in 2022?

Crypto mining in Nederland

Crypto mining in Nederland; een onderwerp wat iets minder aandacht krijgt dan het simpelweg kopen van crypto. Dit omdat er veel misvattingen bestaan over het minen van crypto in Nederland. Zo zou het niet rendabel kunnen zijn. Maar, met de juiste informatie en apparatuur kan dit zeker wel! Lees snel verder om te zien hoe ook jij kunt beginnen met het winstgevend minen van cryptocurrencies in Nederland.

Crypto mining in Nederland

Bitcoin! Ethereum! Dogecoin! Shiba Inu! Zo kan ik nog wel even doorgaan. Cryptocurrencies zijn hét onderwerp van gesprek sinds de Bitcoin boom van 2017. “Zit jij nog niet in crypto? Dan mis je echt wat!” heb je wellicht al eens voorbij horen komen. Misschien zit (of zat) je zelf al in de crypto en heb je er mooie winsten- of helaas grote verliezen mee gemaakt. Of misschien kijk je rustig toe vanaf de zijlijn en beleg jij maandelijks in aandelen en ETF’s omdat crypto toch eigenlijk te risicovol is voor je gevoel. Ieder zijn ding natuurlijk! Maar wat nou als ik zeg dat er ook een manier is om te investeren in crypto met een aanzienlijk lager risico?

Geen zin om de hele blog te lezen op zoek naar het antwoord? Het antwoord is ja. Ja het kan zeker rendabel zijn om cryptocurrencies te minen in Nederland in 2022. Benieuwd hoe? Dan moet je wel echt even verder lezen dan alleen deze paar regels. Belangrijk om nog te benoemen is dat deze blog gaat over GPU mining. Andere manieren van minen heb ik op dit moment (nog) geen ervaring mee.

Introductie

Inmiddels best lang geleden, in de 4de klas van de middelbare school (2015 denk ik?), gaf een jongen uit mijn klas tijdens de les economie een presentatie over Bitcoin. Het geeft me kippenvel terwijl ik dit schrijf en hieraan terugdenk, want (uiteraard) was ik niet goed aan het opletten en was ik blij dat na 50 minuten de les voorbij was. De prijs van 1 Bitcoin was toen ongeveer $250 per stuk. Dit was het eerste moment voor mij dat ik – een soort van – in aanraking was gekomen met cryptocurrencies.

Een paar jaar later, in 2017 (toen ik nog steeds niks had gedaan met de presentatie bij economie), kwam Bitcoin weer op mijn pad. De prijs van 1 Bitcoin was toen in korte tijd gestegen van ~$1000 naar $2000. Uiteindelijk piekte de koers op ~$20.000, om daarna binnen een jaar terug te vallen naar iets meer dan $3000. Op het moment dat ik deze blog aan het schrijven ben is de prijs van 1 Bitcoin dus nooit meer zo laag geweest als toen mensen me ervan probeerden te overtuigen in te stappen.

Waar het in het kort op neer komt is dat ik hele goede momenten heb gemist om in te stappen. Maar belangrijker vind ik zelf, is om na te denken hoezo ik toen niet ben ingestapt. Dat is eigenlijk heel simpel: in 2015 vond ik andere dingen een stuk interessanter, zoals bijvoorbeeld geld verdienen met mijn Habbo business. Mensen die mij kennen weten waar ik het over heb. In 2017 daarentegen, toen ik wel een kleine interesse begon te ontwikkelen voor crypto’s, vond ik het veel te riskant om mijn geld te investeren in “digitale muntjes”. Aan deze benaming valt ook te zien dat ik er duidelijk nog niet genoeg over wist.

Crypto kopen

Omdat ik het te riskant vond om mijn zuurverdiende spaarcenten te investeren in “digitale muntjes” heb ik uiteindelijk nooit de knoop écht doorgehakt. Ja oké, ooit heb ik wel eens voor €130 aan crypto gekocht (ReddCoin, vraag me niet waarom). Nog geen 2 weken later heb ik mijn geld eruit gehaald toen ik op winst stond en heb ik de rest gehouden. Het trok me simpelweg niet, die dagelijkse koersschommelingen van tientallen procenten.

Later heb ik het nog eens geprobeerd door €100 aan Dogecoin te kopen (januari 2018, net geen 9000 DOGE). Dit heb ik in januari 2021 verkocht voor iets meer dan €200, waarmee ik mijn inleg heb weten te verdubbelen. Ook heb ik toen het restje wat ik nog had aan ReddCoin verkocht voor ongeveer €30.

Nog zoiets treurigs waar ik liever niet over na wil denken is dat als ik Dogecoin had gehouden en had verkocht op de piek in mei 2021, ik niet mijn geld had verdubbeld van €100 naar €200, maar had vermenigvuldigd van €100 naar zo’n €5000. Spijtig.

Tot zo ver mijn ervaringen met het kopen van crypto. Nu over het onderwerp waar ik veel liever over praat, het minen ervan!

Crypto minen, hoe dat zo?

Tot midden 2021 ongeveer was ik eigenlijk helemaal geen fan van crypto. Toch was ik nog steeds wel nieuwsgierig, voornamelijk omdat ik andere mensen veel geld zag verdienen hiermee. Een zekere FOMO (Fear Of Missing Out) was daarom wel aanwezig. En toen kwam ik de volgende video tegen op YouTube:

Deze video van de YouTuber Biaheza heeft mij uiteindelijk overgehaald om het minen gewoon te gaan proberen.

Crypto verkrijgen (lees: minen) voor je huidige stroomprijs in plaats van de huidige marktprijs? En op die manier dus een stuk minder risico lopen? Maar wel de volledige upside meepakken als de crypto die je aan het minen bent in waarde stijgt? Dit klonk voor mij als de perfecte optie om toch (indirect) te beginnen met het investeren in crypto.

Deze strategie is vergelijkbaar met hoe ik beleg in aandelen: proberen om bedrijven te vinden waar de verhouding tussen risico- en het verwachte toekomstige rendement asymmetrisch is. Anders gezegd: wel alle (potentiële) voordelen, maar dan met een beperkt risico en dus niet alle (potentiële) nadelen. Deze “value investing” strategie wordt ook toegepast door de beste beleggers ter wereld, zoals onder andere Warren Buffett. Een van zijn bekendste uitspraken is ook: “Rule #1: Never lose money. Rule #2: Never forget rule #1.”

Normaal gesproken ben ik vrij sceptisch als ik dit soort video’s zie op YouTube. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Wat ik me daarom vaak afvraag is: “what’s in it for them?” Nu kon ik dat alleen na het kijken van deze video niet ontdekken. Er was niks “in it for him”. Daarom dacht ik, waarom ga ik het niet gewoon proberen? Kijken of het daadwerkelijk zo lucratief is als het lijkt in deze video? En zo is het crypto mining avontuur voor mij begonnen.

De video duurt iets langer dan 12 minuten, maar ik ben er heilig van overtuigd dat het de tijd waard is als je serieus aan het nadenken bent om te beginnen met het minen van crypto. Voor mij was dit in ieder geval de video waardoor ik juni 2021 wel de knoop door durfde te hakken om te beginnen met minen van crypto, in tegenstelling tot het direct kopen van- en investeren in crypto. Bovendien is het kijken van YouTube video’s misschien wel leuker om geïnspireerd te worden dan het lezen van een blog, omdat je ook meteen een gevoel krijgt hoe het er in de praktijk nou precies uitziet.

FAQ en veelvoorkomende misvattingen

Nu je de video hebt gekeken (zo niet, het is écht een aanrader) heb je vast een hele hoop vragen. Is dit niet te moeilijk voor mij? Wat voor apparatuur heb ik nodig? Kan dit wel winstgevend zijn met de hogere stroomprijs in Nederland in vergelijking met de Verenigde Staten? En waarschijnlijk nog veel meer vragen en (oude) overtuigingen die je ervan weerhouden om gewoon te beginnen. Deze vragen en andere oude overtuigingen over crypto’s vlogen in ieder geval wel door mijn hoofd. In de volgende alinea’s probeer ik de vragen hierboven te beantwoorden en de meest voorkomende misvattingen van het minen van crypto te weerleggen.

Is dit niet te moeilijk voor mij?

Nee. Dat is het zeker niet. Maar het kost in het begin wel de nodige tijd, net zoals met alles eigenlijk. Het is te vergelijken met leren autorijden, in het begin heb je veel hulp nodig (dat je voor het minen kan vinden via Google, YouTube, Reddit, etc.), maar uiteindelijk heb je door hoe het moet en heb je minder- en uiteindelijk zelfs geen hulp meer nodig. Het is dus niet moeilijk, maar het kost wel moeite.

Kan dit wel winstgevend zijn in Nederland?

Ja, met de juiste apparatuur kan dit zeker winstgevend zijn. Ook in Nederland. Een veelvoorkomende misvatting is dat de stroomkosten zo hoog zijn in Nederland dat de kosten van het minen van crypto hoger zijn dan de opbrengst. Veel mensen schrijven het minen daarna meteen af. Ontzettend zonde als je het mij vraagt. Sommige crypto’s zijn inderdaad niet rendabel om te minen in Nederland, maar er zijn genoeg opties die wél rendabel zijn. In deze blog hoop ik dan ook uiteen te kunnen zetten dat crypto mining in Nederland ook interessant kan zijn!

Hoe weet ik welke crypto winstgevend is om te minen?

Hier zijn verschillende websites voor, maar de website die ik gebruik is whattomine.com. Nu is er op het moment van schrijven 1 cryptomunt die echt met kop en schouders ver boven de rest uitsteekt qua winstgevendheid: Ethereum. Zoals ik straks ook toelicht onder het kopje Apparatuur & Software mine ik op dit moment ook (indirect) Ethereum. Hier zit dan ook meteen het grootste risico van het minen op korte termijn, want Ethereum is binnenkort niet meer te minen!

Hoe zit dat precies met de aankomende Ethereum update?

De komende update van het Ethereum netwerk is een onderwerp op zich, dus daar ga ik in deze blogpost niet al te diep op in. Mocht je geïnteresseerd zijn naar de details van deze update, dan kan je op de officiële Ethereum website hier een hoop over lezen. Wat voor nu het belangrijkste is om te onthouden is dat dit er dus aan zit te komen op korte termijn (Q2 2022), en dat dit (waarschijnlijk) een groot effect gaat hebben op het minen van cryptocurrencies. Zelf koop ik om deze reden op dit moment geen extra videokaarten om verder uit te breiden, maar wacht ik de update en de implicaties ervan nog even af.

Mocht je nu denken: “leuk en aardig die update van het Ethereum netwerk in Q2 van 2022, maar dat duurt nog een paar maanden. Ik wil nú beginnen met het minen van crypto en na die update zie ik wel wat ik doe”, dan is de volgende paragraaf waarschijnlijk de reden waarom je deze blog in eerste instantie aan hebt geklikt.

Apparatuur (hardware)

Voor het minen van cryptocurrencies heb je zoals je misschien al had verwacht krachtige apparatuur nodig. Zoals ik bovenaan deze blog al aangaf gaat deze blog specifiek over “GPU Mining”, dus voor dit stukje focus ik ook op de apparatuur die je specifiek voor deze manier van minen nodig hebt. Maar wat is GPU mining eigenlijk precies? GPU mining is zoals de naam al aangeeft het minen met een GPU. GPU staat voor Graphics Processing Unit, wat eigenlijk in het kort neerkomt op de grafische kaart in een normale computer (ook wel videokaart genoemd).

Mijn mining rig die ik eerder deelde via mijn Instagram (@dominiquewillem.nl)

Het in elkaar zetten van een “GPU mining rig” (basically een computer met meerdere videokaarten, zonder kast, zodat de warmte makkelijker weg kan) zoals die op de foto hierboven te zien is, is niet moeilijk. Misschien lijkt dit (nu nog) wel zo, maar het is te vergelijken met een lego bouwpakket. Het enige verschil is dat dit bouwpakket niet bestaat uit lego blokjes, maar uit computeronderdelen.

Nu lijkt dit in eerste instantie eng, maar geloof me, computeronderdelen zijn gemaakt voor mensen die niet handig zijn met computeronderdelen. Behalve de batterij in m’n muis vervangen of de router uit- en aan zetten had ik nul technische ervaring en mij is het met behulp van Google en YouTube ook gelukt. Als je dit écht wil, dan kan jij dit ook!

Wat heb je nodig?

Nu ik je wat moed heb ingepraat is het tijd voor de praktijk. Wat heb je nodig om te beginnen? Zoals ik al aangaf is het bouwen van een GPU mining rig vergelijkbaar met het in elkaar zetten van een pc. Hiervoor heb je dus nodig:

  • Een moederbord (het hart van de computer, álles sluit je hier direct- of indirect op aan);
  • Een processor (CPU / Central Processing Unit; dit doet alle standaard taken in de computer);
  • Een voeding (PSU / Power Supply Unit; dit zorgt voor de stroomtoevoer naar alle onderdelen, dit kan zowel direct- als indirect via het moederbord, afhankelijk van het onderdeel);
  • Werkgeheugen (RAM);
  • Opslagruimte (een SSD is sterk aan te raden, maar een normale USB stick kán soms ook al genoeg zijn!);
  • Stroomkabels, heel veel stroomkabels (om de stroom goed te verdelen, voornamelijk als je een grotere GPU mining rig wilt bouwen, of wilt uitbreiden naar meer videokaarten op 1 rig);
  • Een rig (het ijzeren frame waar de videokaarten op gemonteerd zitten, wat niet persé nodig is maar wel aan te raden is als je ooit meerdere rigs wilt gaan stapelen);
  • En om af te sluiten het allerbelangrijkste onderdeel van elke GPU mining rig, krachtige- maar energiezuinige GPU’s / videokaarten!

Over het in elkaar zetten van een GPU mining rig staan ontzettend veel video’s op het internet. Een snelle search op YouTube “how to build a mining rig” en je kan meteen aan de slag! In deze blog wil ik daarom hier niet al te veel tijd hieraan besteden, omdat YouTube echt een goede informatiebron is hiervoor. Waar ik wel nog dieper op in wil gaan is waar je het beste op kan letten voordat je zomaar onderdelen gaat bestellen. Hierover meer in de volgende paragraaf.

Belangrijk om op te letten & tips!

Qua onderdelen maakt het in theorie niet heel erg uit waarmee je begint, behalve de videokaart want die moet goed zijn! Zelf begon ik met een oude computer en één nieuwe GTX 1660 Super videokaart die ik bij alternate.nl heb gekocht voor €429. Toen ik eenmaal door had hoe alles werkte met één videokaart, lukte het daarna makkelijk om uit te breiden en is dat vervolgens ook (erg) snel gegaan. Per computeronderdeel zal ik even kort samenvatten wat handig is om op te letten. Voornamelijk zodat het uitbreiden eventueel wat soepeler gaat en je niet tegen vervelende dingen aanloopt die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Moederbord

Om te beginnen bij het moederbord: hier is het belangrijk dat er wel genoeg aansluitingen op zitten om je videokaart(en) aan te kunnen sluiten. Mocht je met een enkele videokaart willen beginnen dan is het niet direct belangrijk, maar stel dat je later dus wilt uitbreiden is het toch wel fijn dat je niet meteen een heel nieuw moederbord hoeft te kopen.

Het klinkt vrij logisch, maar als je hier niet aan denkt is het toch zonde om zo’n fout(je) te maken. De aansluiting waar je naar opzoek bent zijn de “PCI Express aansluitingen” op het moederbord, in het kort ook wel “PCIe” genoemd. Moederborden die vaak gebruikt worden om te minen hebben bijna altijd 6 of meer van dit type aansluitingen (zodat je dus minimaal 6 videokaarten aan kunt sluiten op 1 moederbord).

Processor (CPU)

Dit maakt echt geen bal uit en heeft zo goed als geen effect op het GPU minen van cryptocurrencies. Wel is belangrijk dat de processor op het moederbord past en dus de “goede aansluitingen” heeft om het simpel te zeggen. Dit type processor wordt ook wel “socket” genoemd. Belangrijk is dus dat het moederbord de juiste socket ondersteund, anders dan werkt de processor niet!

Voeding (PSU)

De PSU (Power Supply Unit), in het Nederlands de “voeding”, zorgt zoals de naam al suggereert voor de stroomtoevoer naar je rig. Het belangrijkste voor dit onderdeel van de rig is (zoals je misschien al had verwacht): dat er genoeg stroom geleverd kan worden voor alle onderdelen. Iets anders wat ik zelf ook erg belangrijk vond was dat de voeding niet teveel lawaai maakt. Mocht je dit ook belangrijk vinden, bespaar dan zeker niet die paar tientjes om een goedkoper “off-brand” te kopen, maar ga voor een merk zoals Cooler Master bijvoorbeeld. Voedingen van dit merk gebruik ik zelf ook en zijn het echt waard: muisstil gewoon!

Werkgeheugen (RAM)

Net zoals de processor niet erg belangrijk. Wel is het – net zoals met de processor – belangrijk dat je het juiste type “GDDR3” of “GDDR4” werkgeheugen (ook wel RAM geheugen genoemd) koopt. Dit is ook weer afhankelijk van het moederbord dat je koopt. Het type RAM dat je nodig hebt staat 99% van de keren gewoon op de doos van je moederbord. Als je onderdelen koopt is het dus wel heel erg belangrijk dat je de onderdelen van te voren goed op elkaar afstemt!

Opslagruimte (SSD)

Niet heel belangrijk ook. Een SSD kan ik uit eigen ervaring wel aanraden, want mocht je rig om de een of andere reden opnieuw moeten opstarten is het wel fijn als dit een beetje snel gebeurt. Hier is die paar euro die je kan besparen op een off-brand het in mijn optiek ook niet waard. Mocht je een SSD kopen, koop er dan eentje van een goed merk die je (het liefst) nooit meer hoeft te vervangen. Zelf gebruik ik deze kleinste optie van Kingston, want meer opslag heb je niet nodig en is dus zonde om geld aan uit te geven.

Videokaarten (GPU’s)

Het aller-aller-aller belangrijkste onderdeel van een GPU mining rig zijn natuurlijk de GPU’s! Hierin is het trouwens niet zo dat duurder altijd beter is. Toen ik mijn videokaarten aan het uitzoeken was heb ik vooral gelet op de terugverdientijd. Een videokaart van €3000 levert misschien €5 per dag op, wat dus neerkomt op een terugverdientijd van 600 dagen (€3000 / €5 per dag = 600 dagen om alles terug te verdienen).

Het kan daarentegen zo zijn dat 6 kaarten van €500 per stuk misschien per stuk wel €1,50 tot €2,00 per dag opleveren. Deze 6 kaarten verdienen zichzelf dan een stuk sneller terug dan één dure videokaart van €3000! Net zoals met elke investering is het belangrijk om te kijken naar je return on investment (ROI). Hoe korter de terugverdientijd, hoe beter!

Zelf gaf ik eerder in deze blog al aan dat ik begon met een “GTX 1660 Super” videokaart. Toen ik zelf aan het vergelijken was, was deze kaart de kaart met de kortste terugverdientijd. Inmiddels is de prijs van deze specifieke kaart gestegen, waarschijnlijk omdat andere miners dit ook inzagen. Via deze profitability calculator van NiceHash, of via de eerdergenoemde website whattomine.com kan je zelf gemakkelijk kijken wat een bepaald model videokaart oplevert per dag (bruto maar ook netto, dus ook nadat je de stroomkosten van de bruto opbrengst af hebt gehaald).

Overig

Verder heb je natuurlijk nog kabels-, verlengstukjes-, splitters- en een rig (of zelf in elkaar geknutseld frame) nodig om alles op vast te zetten. Deze onderdelen kun je aanschaffen via een webwinkel als Amazon, en kan je verder weinig fout aan doen. Kant-en-klare frames zijn trouwens best duur. Zelf heb ik mijn frames via marktplaats aangeschaft, wat echt een hele hoop geld heeft gescheeld.

Software

Zelf ben ik geen computer expert. Daarom gebruik ik zelf de simpelste-, meest gebruiksvriendelijke software die er bestaat op dit moment. Het is letterlijk plug- and play. Deze software heet NiceHash Miner en hiervoor hoef je zo goed als geen verstand te hebben van hoe minen werkt. Het enige dat je moet doen is een Bitcoin wallet maken (kan bij hun) en op de groene “Start Mining” knop klikken. De software regelt de rest. Dit raad ik dan ook elke beginner aan om mee te starten.

Later kun je de moeilijkere dingen induiken zoals het optimaal Overclocken van je GPU’s om nóg meer winst te maken. Zelf gebruik ik hiervoor MSI Afterburner voor mijn rigs die via NiceHash (en dus Windows) lopen.

Voor mijn andere 2 mining rigs gebruik ik HiveOS en de mogelijkheden die deze software biedt om dit direct te doen zonder extra software. HiveOS is een operating system (net zoals Windows) maar dan speciaal om te minen. Dit is erg handig omdat alles in HiveOS geoptimaliseerd is om te minen. Zo zijn er bijvoorbeeld véél minder kleine probleempjes waar je tegenaan loopt als je met meer dan 4 grafische kaarten op 1 mining rig werkt. Windows vindt meer dan 4 grafische kaarten niet zo leuk namelijk, maar HiveOS gaat hier perfect mee om en is daarom ook een stuk stabieler dan Windows!

De reden dat ik zelf 2 mining rigs via NiceHash heb lopen en 2 via HiveOS is omdat op het moment dat ik HiveOS ontdekte de eerste 2 rigs gratis waren. Inmiddels zijn de eerste 4 rigs gratis (maar betaal je wel een andere fee van $3.00 per dag per rig als je Ethereum wilt minen). De eerste rig was en is nog steeds gratis.

Zelf twijfel ik er momenteel over om alles over te zetten naar HiveOS, omdat er bij NiceHash ook fees worden betaald (2% van de opbrengst). Zeker in het begin vond ik het veel fijner om met NiceHash te werken, maar nu ik beter begrijp hoe HiveOS werkt ga ik waarschijnlijk op termijn volledig overstappen naar dit operating system. Dit omdat het simpelweg stabieler is, zorgt voor minder foutmeldingen en omdat Ethereum direct minen in plaats van via NiceHash ook scheelt in de fees die worden betaald onderaan de streep.

Mocht je zelf nu- of later ook willen beginnen met het gebruiken van HiveOS, dan kan je via deze link een welkomstbonus krijgen van $10,00 tegoed op je account. Dat is toch mooi meegenomen in het begin. Het is ook mogelijk om de Promo Code “DOMINIQUEWILLEM” te gebruiken bij het maken van je account bij HiveOS om dit mining tegoed bijgeschreven te krijgen. Mocht je hier gebruik van maken, dan krijg ik ook een kleine vergoeding van HiveOS (10% van de kosten van HiveOS krijg ik dan, in plaats van dat HiveOS 100% van de fees incasseert).

Tips uit eigen ervaring

Toen ik begon met het minen van crypto in juni 2021 kocht ik als eerste een moederbord dat gemaakt was voor gamers. Dit moederbord was prima, maar dus niet speciaal gemaakt om crypto te minen. Dit heeft destijds voor redelijk wat hoofdpijn gezorgd toen ik meer dan 4 videokaarten op dit ene moederbord wilde aansluiten.

Later kreeg ik de tip van iemand van marktplaats (die een hele muur vol had staan met alleen maar videokaarten die aan het minen waren, waar ik trouwens langs ging om een gebruikte rig van over te kopen) om een speciaal mining moederbord te kopen. Deze zijn te koop op AliExpress en functioneren echt een stuk beter dan de gaming moederborden van de beste merken. De reden dat hij zijn rig verkocht was dan ook omdat hij zijn gaming moederborden stuk voor stuk aan het omruilen was naar deze Chinese mining moederborden.

Sinds ik zelf deze speciale moederborden gebruik heb ik eigenlijk amper meer last van problemen. Dit is dus zeker een aanrader en kan jou ook een hoop hoofdpijn schelen! Een bijkomend voordeel van deze speciale mining moederborden is dat de PCIe slots voor de videokaarten verder uit elkaar zitten, waardoor de meeste videokaarten direct op het moederbord gezet kunnen worden. Hierdoor heb je geen moeilijke verlengstukjes of speciale kabels nodig om alle videokaart aansluitingen te kunnen gebruiken.

Belangrijk om nog te benoemen is dat áls je met meerdere videokaarten wilt gaan minen, je ze één voor één (!) op het moederbord aansluit. Dit geldt voor zowel de eerdergenoemde gaming moederborden als de Chinese moederborden speciaal gemaakt om crypto mee te minen. Het kan namelijk zo zijn dat als de stap naar relatief veel stroom in een keer te groot is voor het moederbord, wat kan zorgen voor (blijvende) problemen later met het aansluiten van meerdere videokaarten. Zelf heb ik dit helaas op de harde manier geleerd: moederbord kapot nadat ik 8 videokaarten tegelijk had aangesloten en probeerde op te starten. Daarom altijd één voor één de videokaarten aansluiten!

Samenvatting

Dit blogartikel is nu ik achteraf zo kijk ongeveer twee keer zo lang geworden als ik in eerste instantie eigenlijk wilde. Sommige details zijn gewoon erg belangrijk en kon ik daarom (vond ik zelf) niet achterwege laten. Daarom kan ik begrijpen dat het misschien wat veel is, alles zo in één keer. De belangrijkste informatie zet ik daarom graag nog even voor je op een rijtje.

Allereerst is het dus écht mogelijk om winst te maken met minen in Nederland in 2022. Je moet (net zoals met bijna alles) alleen wel goed weten wat je aan het doen bent. In de blog heb ik tips gegeven waar je zeker als beginner op moet letten om dure “fouten” te voorkomen. Ook heb ik één van de grootste risico’s genoemd wat betreft het minen in 2022: de komende update van het Ethereum netwerk in Q2 2022. Dit is zeker een risico wat je (in mijn optiek) niet kan negeren.

Verder ging ik in op waarom minen zó interessant is in vergelijking met het simpelweg kopen van crypto: door te minen kan je crypto’s verkrijgen voor je stroomprijs. De potentie naar boven pak je volledig mee, maar het risico naar beneden is tot op zekere hoogte beperkt. Het investeren is crypto’s is erg risicovol, maar op deze manier minimaliseer je dus een groot deel van dit risico.

Om je een idee te geven hoe dit werkt in de praktijk: op dit moment verkrijg ik zelf Bitcoin tegen een omgerekende prijs van ongeveer €15.000 per Bitcoin, terwijl de marktprijs van één Bitcoin op dit moment rond de €38.000 ligt. Zolang de marktprijs boven de €15.000 blijft maak ik dus winst, want de hele dag door draaien de miners op de achtergrond voor mijn (vaste) stroomprijs en verkrijg ik dus meer Bitcoin tegen een prijs van €15.000.

Vervolgens heb ik een stuk in deze blog toegewijd aan informatie over de apparatuur en de software die je nodig hebt om als beginner te kunnen starten met minen. Dit heb ik per onderdeel van de rig uitgesplitst, zodat alles goed overzicht blijft en je er stapje voor stapje doorheen kan gaan mocht je daadwerkelijk geïnteresseerd zijn om te beginnen met minen.

Afsluitend heb ik nog een paar tips gegeven waardoor jij niet dezelfde dure (beginners) fouten hoeft te maken als ik. Hopelijk was deze blog het lezen waard & heb je een hoop nieuwe dingen geleerd. Mocht je hier vragen over hebben dan kan je altijd een berichtje achterlaten onder deze post, of kan je een DM naar me sturen op Instagram (@dominiquewillem.nl). Ook ben ik wel nieuwsgierig, heeft deze blog je kijk op het minen van crypto in Nederland veranderd? En overweeg je nu zelf ook misschien te gaan beginnen met minen? Let het me weten hieronder of in mijn DM op Insta! Mocht crypto minen je nou toch niet interessant lijken, bekijk dan bijvoorbeeld eens mijn aandelen portfolio.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):