Trade Republic Spaarrekening met 2% rente: is hier sparen wel veilig?

Let op! Deze post is inmiddels verouderd. Trade Republic biedt haar bestaande- en nieuwe klanten nu 4% rente op het onbelegde saldo. Verder is alle informatie genoemd in deze blogpost (naar mijn beste weten) nog steeds relevant en van toepassing (deze dikgedrukte tekst is geschreven op 16/09/2023).

Het is lang geleden dat sparen een bedrag opleverde dat de moeite waard was. Daar lijkt nu langzaam weer verandering in te komen. Afgelopen woensdag was er namelijk groot nieuws in de spaarwereld: de Duitse beleggingsinstelling Trade Republic biedt hun klanten sinds die dag 2% rente op hun tegoeden. Veilig sparen binnen Europa, tegen de hoogste spaarrente die aangeboden wordt aan Nederlandse spaarders op een vrij opneembare spaarrekening. Dan is het ineens een stuk interessanter en wellicht wél de moeite waard, toch? Ik vond in ieder geval van wel, dus ik ben hier meteen ingedoken. In deze blog deel ik de belangrijkste informatie die je in ieder geval moet weten over sparen bij Trade Republic. Ook deel ik of ik hier zelf ga sparen en hoezo wel of niet.

Geen zin om de hele blogpost te lezen en wil je gewoon simpel en snel een account aanmaken om te profiteren van 2% rente (per jaar) die maandelijks wordt uitgekeerd, klik dan hier om direct de app te downloaden en een account te maken!

Groot nieuws in de spaarwereld. Terecht?

Afgelopen woensdag was het groot nieuws in de spaarwereld. De Duitse beleggingsinstelling Trade Republic kwam met het nieuws naar buiten dat klanten vanaf die dag 2% rente krijgen op hun saldo tot 50.000 euro. De manager van de Nederlandse branche van Trade Republic bevestigt in het AD dat die rente ook nog eens maandelijks wordt uitgekeerd. Het geld is tot 100.000 euro verzekerd en is vrij opneembaar. Het hebben van een account en een rekening is ook nog eens gratis. Dat klinkt allemaal heel mooi, maar is die 2% inmiddels nog wel zo spectaculair?

Met partijen zoals Openbank, Renault Bank (via Raisin), of het Nederlandse bunq die de rentes de afgelopen weken respectievelijk al verhoogden naar 1,10%, 1,25% en 1,31% werd het al interessanter om (een deel van) je geld weer op een spaarrekening te zetten. Toch klinkt een rente van rond de 1% nog steeds niet heel aantrekkelijk om daarvoor speciaal een nieuwe spaarrekening te openen. Zeker niet als je toch niet zoveel spaargeld hebt. Dat verandert natuurlijk als er ineens een partij is die bijna het dubbele aanbiedt. De 2% rente die Trade Republic sinds afgelopen woensdag (4 januari 2023) aanbiedt is daarmee in één klap veruit de hoogste spaarrente in Nederland op dit moment. Zeker wel een spectaculair aanbod dus en mijns inziens daarom ook terecht dat dit groot nieuws is! Maar, hoe werkt dit dan precies?

Hoe kan Trade Republic 2% rente aanbieden?

De spaarrente van 2% die Trade Republic aanbiedt ligt aanzienlijk hoger dan de rente die je krijgt bij de Nederlandse grootbanken, waar je op dit moment maximaal 0,25% rente kunt krijgen. Hoe kan het dan dat dit verschil zo enorm groot is? En hoe kunnen ze dit betalen? Hier is een simpel antwoord voor.

In Europa kampen we namelijk zoals iedereen waarschijnlijk wel heeft gemerkt met torenhoge inflatie. Alles wordt in hoog tempo duurder. De taak van de Europese Centrale Bank (ECB) is om prijsstabiliteit te garanderen binnen de Europese Unie. Zij doen er daarom op dit moment alles aan om die inflatie naar beneden te krijgen. Het belangrijkste gereedschap wat de ECB tot haar beschikking heeft om haar monetaire beleid uit te voeren is het bepalen van het rentebeleid. Om de economie af te koelen en dus de vraag naar goederen te laten afnemen, met als doel om de inflatie omlaag te krijgen, zijn ze bij de ECB daarom de laatste maanden bezig om de beleidsrentes te verhogen.

Sinds 21 december 2022 is de rente die banken krijgen als ze geld stallen bij de ECB 2,00%. Is het toeval dat Trade Republic haar klanten ook 2% rente aanbiedt op het niet belegde geld? Het antwoord op die vraag is nee. Trade Republic geeft die rente namelijk één op één door aan hun klanten. Dit gaat ten weliswaar ten koste van hun winst op korte termijn, want zij kunnen dit geld ook in hun eigen zak steken, maar zelf ben ik ervan overtuigd dat ze hierdoor veel meer klanten aan kunnen trekken die wellicht ook willen starten met beleggen. Grote kans dat deze mensen dat via Trade Republic gaan doen. Een echte win-win-win situatie dus, zowel voor Trade Republic als voor spaarders en startende beleggers!

Trade Republic is een beleggingsinstelling. Geen bank. Hoe zit dit?

Dit was naast de vraag hoe Trade Republic die hoge rente kon betalen één van de eerste vragen die bij mij opkwam. Zelf kende ik de naam Trade Republic namelijk al door hun voorgaande spectaculaire aanbiedingen op de aandelenservices die ze aanbieden. Na wat uitzoekwerk blijkt dat Trade Republic inderdaad geen banklicentie heeft en zelf dus ook geen spaartegoeden van haar klanten aan mag houden. Is dit reden tot paniek? Nee hoor. Voor beleggingsinstellingen is dit namelijk helemaal niet bijzonder. Zo had de bekendste Nederlandse aandelenbroker DEGIRO (officieel nu flatexDEGIRO) voordat ze fuseerden met flatex Bank ook geen eigen banklicentie.

Trading 212, de broker waar ik zelf het grootste deel van mijn beleggingen heb, heeft zelf ook geen banklicentie. Trading 212 maakt daarom gebruik van een partnerbank: in het geval van Trading 212 de grote Engelse bank Barclays Bank PLC. Het niet belegde geld in je account wordt bij deze bank aangehouden, overigens met alle voordelen en garanties die banken bieden, totdat je er aandelen (of andere financiële producten) van koopt. Deze rekening fungeert daarom als een soort tussenrekening. Bij Trade Republic werkt het storten en aanhouden van je geld op precies dezelfde manier, maar dan bij de Europese branche van de grote Amerikaanse bank Citibank: Citibank Europe plc. Hier kun je dus als je bij Trade Republic een account maakt je spaargeld stallen zonder dat je het hoeft te beleggen of er andere risicovolle dingen mee moet doen. Maar is Citibank wel veilig?

Is sparen bij Citibank (via Trade Republic) wel veilig?

Het korte antwoord is ja. Hoezo? Omdat de regelgeving voor alle banken binnen de Europese Unie op Europees niveau geregeld is. Elke bank in Europa die de euro als betaalmiddel heeft is onderdeel van de Europese bankenunie. Binnen deze bankenunie gelden dezelfde regels voor alle banken. De regels voor Citibank Europe plc zijn daarmee hetzelfde als de regels voor bijvoorbeeld de ING Bank, Rabobank of de ABN AMRO Bank. Om als bank op te treden binnen de EU heb je een bankvergunning nodig van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB is ook de enige partij in Europa die bankvergunningen mag verlenen. Alle banken met een bankvergunning in de EU staan op hun beurt dan weer onder toezicht van diezelfde centrale bank: de ECB.

In Europa ben je als spaarder dus ontzettend goed verzekerd en veilig in geval van een faillissement. Ondanks dat de kans klein is dat een (Europese) bank failliet gaat, zeker met alle regelgeving waaraan banken in de EU na de financiële crisis aan moeten voldoen, is het dus in ieder geval goed om te weten dat ook in het worst-case scenario je spaargeld bij Citibank Europe plc (via Trade Republic) veilig is en goed verzekerd is onder het depositogarantiestelsel van Ierland.

In het worst-case scenario, mocht de (Europese) bank waar jij je spaargeld hebt staan failliet gaan, dan zijn je tegoeden verzekerd tot tenminste 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel van het land waar deze bank gevestigd is. In het geval van Citibank Europe plc (via Trade Republic) is dit Ierland. Net zoals in Nederland geldt dat deze 100.000 euro de garantie is per spaarder per bank. Mocht je dus meer dan 100.000 euro spaargeld hebben (wellicht is beleggen een interesse optie?), dan is het zaak om dit wel te spreiden over meerdere banken om de risico’s en gevolgen voor je spaargeld van een eventueel faillissement af te dekken.

Meer specifieke details over de spaarrekening bij Citibank Europe plc en het depositogarantiestelsel van Ierland vind je hier.

Ga ik zelf sparen bij Trade Republic?

Het zal de meeste lezers die tot hier hebben gelezen waarschijnlijk niet verbazen: ja, ik ga zelf ook een groot deel van mijn spaargeld op mijn geldrekening bij Trade Republic zetten om te profiteren van de 2% rente die zij aanbieden over deze tegoeden. De nieuwe spaarrekening van Trade Republic is wat mij betreft zelfs de beste spaarrekening van 2023 tot nu toe. De 3 voornaamste redenen- hiervoor zijn simpelweg het feit dat Trade Republic op dit moment de hoogste rente aanbiedt op de Nederlandse markt, dat het geld op deze rekening vrij opneembaar is en dat het geld net zo goed verzekerd is als op andere bank- en/of spaarrekeningen binnen Europa (tot 100.000 euro) door het op Europees niveau geregelde depositogarantiestelsel.

Zelf ben ik van plan om in ieder geval niet meer dan de maximale 50.000 euro waarover deze rente geldt op mijn Trade Republic account te zetten, omdat dit geen extra rente meer oplevert. Mocht je nou meer dan 50.000 euro aan spaargeld hebben, dan zijn de eerdergenoemde banken wellicht ook een interessante optie! Wil je ook beginnen met sparen met 2% rente via Trade Republic, klik dan op deze link om eenvoudig de app te downloaden en een account te maken. Veel plezier met het ontvangen van deze mooie rente!

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):