Beleggen: Hoe te Beginnen met Beleggen in 2021?

Waarschijnlijk ben je op deze blogpost gekomen omdat je meer met je geld wilt doen. Sparen loont allang niet meer en eigenlijk vind je het (stiekem) erg vervelend dat de koopkracht van je spaargeld elk jaar door de inflatie langzaam achteruit gaat…

Ik wel tenminste. Bij de ING krijg ik zelf bijvoorbeeld op dit moment nog maar 0.01% spaarrente over mijn vrij-opneembare spaargeld! Dit schiet natuurlijk niet op. Je wil meer uit je geld halen! Denken aan beleggen is dan een logische vervolgstap. In deze blog vertel ik je graag meer over beleggen, wat het is, de voor- en nadelen ervan (je raadt het al, beleggen kent risico’s) & hoe je hier als beginner mee kan beginnen in 2021! En ja, ook met kleine bedragen kan je beginnen met beleggen tegenwoordig. Zelf begon ik ook met een paar honderd euro!

Mocht je alleen willen weten hoe je kan beginnen met beleggen, zonder al te veel context, scroll dan door naar het kopje “Beginnen!” voor een overzichtelijk en goed te volgen stappenplan wat ik heb gemaakt. Zelf raad ik beginners trouwens wel aan om alles op deze pagina goed door te lezen. Ook de disclaimer (*) onderaan deze pagina.

Na de poll die ik op mijn Instagram had geplaatst (@dominiquewillem.nl) een paar dagen terug kreeg het onderwerp “Hoe te beginnen met beleggen in 2021” de meeste stemmen om bij m’n volgende blogpost te behandelen. Dus bij deze, jullie vragen, ik draai!

Voordat we beginnen met de “echte post” wijs ik iedereen graag nogmaals even op de disclaimer (*) onderaan deze pagina. Deze is er niet voor om je bang te maken o.i.d., maar is nodig om – voor de mensen die dat nog niet helemaal begrepen – uit te leggen dat alles wat je doet (of gaat doen) op het gebied van beleggen, financiële producten en noem maar op het gevolg zijn van je eigen handelen (logisch in mijn optiek). Dat gezegd hebbende, laten we samen de sprong gaan wagen in de wereld van beleggen!

Wat is beleggen eigenlijk?

Belangrijk voor de beginners onder ons is om allereerst te begrijpen wat beleggen precies inhoudt. Mocht je dit al weten, scroll dan verder naar het volgende kopje “Beginnen!”.

Het begrip “beleggen” zelf is best simpel. Er zijn echter ontzettend veel vormen waardoor het erg breed geïnterpreteerd kan worden. In essentie komt elke vorm eigenlijk op het volgende neer: je investeert nu je geld, met de verwachting dat die investering in de toekomst in waarde toe gaat nemen. Je hoopt dus financieel voordeel te behalen in de toekomst.

De definitie van een belegging zoals deze momenteel op Wikipedia staat luidt als volgt: “Een belegging is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Bij beleggen biedt men kapitaal in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst.” (bron).

In deze blogpost specifiek wil ik het hebben over beleggen in aandelen. Dit omdat dit tegenwoordig nog maar een van de weinige plekken is waar een beetje een redelijk rendement kan worden gehaald (in mijn optiek). Ook vind ik het zelf de leukste manier van beleggen. Hoe je hiermee kan gaan beginnen (stap voor stap) leg ik je graag uit, maar allereerst moeten de nodige eerste stappen worden gezet.

Wanneer beginnen met beleggen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je geld gaat beleggen wat voor langere tijd op je beleggingsrekening kan staan. Zelf beleg ik geld wat ik minimaal voor de komende 5-10 jaar niet nodig heb. Dit is belangrijk omdat (zoals bij iedereen hoop ik wel bekend is) aandelen ook wel eens omlaag kunnen gaan. Nare gedachte, klopt, sorry. Mocht je dus op korte termijn dit geld nodig (kunnen) hebben, beleg dit dan alsjeblieft niet.

Zelf heb ik ook een “noodfonds”; een bedrag op een aparte spaarrekening waar ik alleen in echte noodgevallen aan wil komen. Dit zodat ik niet aan mijn beleggingsrekening hoef te komen om geld op korte termijn beschikbaar te krijgen. Mocht je veel vaste lasten hebben, dan zou ik zelf in die situatie minimaal 3-6 maanden van deze vaste lasten in dit noodfonds stoppen voordat je begint met beleggen. Denk hierbij aan huur, hypotheek, eten, verzekeringen, noem maar op. Alle noodzakelijke kosten.

Mocht je ooit in de toekomst je baan verliezen, of tegen een grote uitgave aanlopen zoals het kapotgaan van je laptop o.i.d., dan kan je dit noodfonds hiervoor gebruiken. Dit zodat je je beleggingsrekening niet hoeft aan te raken! Het hele idee van het “niet aan je beleggingsrekening” komen is trouwens – zoals je misschien al begreep – om ervoor te zorgen dat je op korte termijn niet je aandelen met verlies hoeft te verkopen. Zelf geeft het hebben van dit noodfonds me daarbij ook nog extra rust, voor zowel het hebben van een buffer voor slechtere tijden, alsook de gedachte dat ik mijn aandelen in het slechtste geval nog steeds niet hoef te verkopen met verlies.

Some people should not own stocks at all because they just get too upset with price fluctuations. If you’re going to do dumb things because a stock goes down, you shouldn’t own a stock at all.

Warren Buffett

Trouwens, belangrijk om niet te vergeten; mocht je niet tegen (soms hele) sterke koersschommelingen kunnen, dan ben ik bang dat (zelf) beleggen misschien niet iets is voor jou. Deze keuze is uiteraard aan jezelf, want hier kun jij zelf namelijk het beste over oordelen. Vragen die je jezelf kunt stellen om hierachter te komen zijn bijvoorbeeld: Hoe zou ik reageren als mijn aandelen hard omlaag gaan? Raak ik in paniek? Probeer ik snel alles te verkopen om mijn verlies te beperken? Of zie ik dit juist als een koopkans om mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) te verlagen, mocht ik de rode cijfers induiken?

Warren Buffett heeft tijdens een interview met CNBC – een van de grootste nieuwszenders in de Verenigde Staten – ook nog eens uitgelegd dat aandelen niet voor iedereen zijn weggelegd. Misschien iets te hard voor sommige mensen, maar dat maakt het wel meteen duidelijk.

Dit is een stukje van de clip, maar uiteraard is de hele clip het kijken waard! (bron: het YouTube kanaal van CNBC)

Om even kort samen te vatten als laatste stap voordat we overgaan naar het daadwerkelijke “hoe te beginnen met beleggen in 2021”:

  • Beleg alleen geld wat je op korte termijn niet nodig hebt;
  • Zorg ervoor dat je een noodfonds hebt opgebouwd van minimaal 3-6 maanden vaste lasten;
  • Overweeg en ga bij jezelf na of beleggen in aandelen wel écht iets voor jou is

Beginnen!

Ja! Eindelijk! Hoe kan je nou beginnen?! Dat ga ik je hier vertellen! Ik heb hiervoor een overzichtelijk stappenplan gemaakt zodat dit voor iedereen te volgen is! Hierna kan ook jij beginnen met beleggen in aandelen!

Stap 0: Voorbereiding

Om te beginnen met beleggen heb je allereerst een paar dingen nodig. Hiervoor is het handig als je je paspoort (of ID-kaart), je IBAN (bankrekeningnummer), en je telefoon (of laptop/pc) – waarop je deze blogpost aan het lezen bent – bij de hand hebt. Deze heb je straks allemaal nodig om vlekkeloos je beleggingsaccount te kunnen openen. Zelf raad ik aan om de stappen van het stappenplan door te lopen ná het lezen van de hele post, maar je kan ook beide tegelijk doen.

Stap 1: Broker kiezen

Allereerst is het noodzakelijk dat je een broker gaat kiezen, om via daar jouw aandelen te gaan kopen. Een broker is een tussenpersoon tussen jou en de beurs. Deze broker zorgt ervoor dat jij je aan- & verkoop orders kan ingeven en dat deze vervolgens netjes worden uitgevoerd. Zelf gebruik ik op dit moment Trading212 Invest voor mijn aandelenportefeuille. Deze broker is in mijn optiek de beste die er op dit moment is. Zij rekenen namelijk geen transactiekosten en slecht een wisselkoers fee van 0,15%!

Een paar extra voordelen van Trading212 Invest op een rijtje t.o.v. andere brokers:

  • Geen transactiekosten; bij veel brokers moet je voor elke transactie die je doet betalen, dit hoeft bij Trading212 niet!
  • Geen aansluitkosten; bij sommige brokers moet je per beurs aansluitkosten betalen, bij Trading212 is dit gratis!
  • Fractionele aandelen; hierdoor hoef je niet 1 heel aandeel te kopen van bijvoorbeeld Amazon (geen beleggingsadvies; Amazon kost bijna $3300 per aandeel op het moment van schrijven!). Geen enkele andere broker heeft deze functie op het moment van schrijven!
  • AutoInvest; je kan je eigen schijf maken en daarna volledig automatiseren. Dit kan momenteel (naar mijn weten) nog nergens anders!

Geen enkele andere partij biedt ook maar iets aan wat in de buurt komt bij de mogelijkheden die je hebt als beginner bij Trading212 Invest. Dit is dan ook de reden dat ik zelf dit jaar ben overgestapt van DEGIRO (vroeger de beste broker in Nederland) naar nu Trading212. Hier heb ik op dit moment het overgrote deel van mijn beleggingen. Mocht je hier meer over willen weten, dit komt uitgebreid aan bod in mijn volgende blogpost; over mijn portefeuille, rendement en terugblik 2020 & doelen 2021).

Stap 2: Account aanmaken

Zelf ben ik zoals jullie merken super tevreden over Trading212, juist omdat alles gratis is! Mocht je zelf ook ervoor kiezen om bij deze broker een account te maken, dan krijg je via mijn persoonlijke link ook nog eens een gratis aandeel om te beginnen, ook ik krijg dan een gratis aandeel. Dit is een tijdelijke actie voor nieuwe klanten, voor alleen mensen die via iemand anders die al een account heeft (ik in dit geval) een account aanmaken!

Dit gratis aandeel kan tot wel €100 waard zijn! Zo zag ik bijvoorbeeld al eens iemand op YouTube die een aandeel AstraZeneca kreeg (de grote Britse farmaceut die o.a. een coronavaccin heeft ontwikkeld) wat op dat moment €98 waard was! Ook sprak ik met iemand op Instagram die iemand kende die een aandeel AMD (bekende gaming hardware producent) kreeg t.w.v. op dat moment €74! Normaal gesproken krijg je echter een gratis aandeel rond de €10,- wat ook lekker meegenomen is!

Let op: belangrijk is dat je een account aanmaakt bij Trading212 “Invest” – de oranje – en niet bij Trading212 CFD. Trading212 “Invest” laat je beleggen in de “echte” aandelen, terwijl Trading212 CFD een platform is voor de mensen die van gokken houden. Als beginner (of überhaupt in het algemeen) zou ik dit zeker niet doen!

Mocht je dus willen beginnen met beleggen Trading212 Invest, klik dan op deze link om een account aan te maken. De stappen zijn verder voor iedereen in mijn optiek goed te volgen! Mocht je er toch niet uitkomen, stuur me een DM op Instagram (@dominiquewillem.nl).

Stap 3: Geld storten & beginnen!

Als je alle stappen goed hebt gelezen en hebt doorlopen (en dit allemaal keurig netjes is gelukt), dan kan je nu je eerste geld gaan storten op je beleggingsrekening! Zelf zou ik beginnen met een paar tientjes als eerste storting, om i.i.g. dat gratis aandeel te claimen en om alvast een beetje de app (zowel voor iOS als voor Android) te verkennen.

Via bovenstaande links kom je hier als je goed is automatisch en is alles goed te volgen om jouw account aan te maken. Na het aanmaken van je account heb je ook toegang tot de desktopsite van Trading212. Zelf gebruik ik beide, de App voor onderweg op mijn telefoon en de desktopsite voor als ik thuis achter mijn computer zit.

Stap 4: Claimen gratis aandeel

Het komt soms voor dat je na het gebruiken van de persoonlijke link géén gratis aandeel krijgt terwijl je wel alle bovenstaande stappen goed hebt doorlopen. Dit gebeurt helaas op enkele telefoons heb ik gehoord, maar geen paniek! Ook dan kan je nog steeds je gratis aandeel claimen!

Mocht dit nou bij jou voorkomen, ga dan rechts onderin de Trading212 App naar de instellingen & vervolgens naar “Gebruik promocode” (Nederlands) of “Use promo code” (Engels). Hier voer je vervolgens mijn persoonlijke klantcode in: “FMqL7OHY“. Kwestie van even kopiëren & plakken. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je als het goed is wanneer de beurs open is meteen je aandeel, of anders de volgende dag. Graag gedaan en ook alvast dankjewel voor het gebruiken van mijn link!

Conclusie

Nu je weet wat beleggen is, wanneer je kan beginnen met beleggen & je als het goed is succesvol een beleggingsaccount hebt geopend, kun je nu beginnen met beleggen in jouw favoriete aandelen en/of aandelen waarvan jij denkt dat ze het goed gaan doen op de langere (of kortere) termijn.

Zelf ben ik groot voorstander van het beleggen in aandelen voor de lange termijn. Dit omdat ik ervan overtuigd ben dat aandelenkoersen op de korte termijn niet te voorspellen zijn. Sommige mensen denken hier anders over – of zullen mij of jou het tegendeel proberen te bewijzen – en dat is prima. Zelf ben ik hier simpelweg geen fan van. Dit doe ik zelf dan ook niet en daar wil ik graag transparant, open & eerlijk over zijn.

Beleggen is voor mij iets voor lange termijn vermogensopbouw & niet voor het snelle geld. Hou ook zelf ten alle tijden goed in je achterhoofd: “als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo“.

Voor de mensen die via mijn persoonlijke link een account hebben aangemaakt bij Trading212, laat me via Instagram DM weten welk gratis aandeel jullie hebben gekregen! Of laat het hieronder weten in de comments, ik ben heel erg benieuwd!

* Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Deze blogpost is geschreven door een (op het moment van schrijven) 21-jarige student, die deze blog is begonnen vanuit persoonlijke interesse & het doel/de overtuiging om anderen te motiveren om zich ook te gaan verdiepen in hun eigen financiële situatie. Mocht je/u professioneel financieel advies willen/nodig hebben, schakel hiervoor dan iemand in die de nodige diploma’s hiervoor heeft behaald.

Niks op deze pagina – of überhaupt op deze hele website – dient gezien te worden als beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Zoals bij alle beleggingen loopt uw kapitaal risico. Beleggingen kunnen dalen en stijgen en het kan zijn dat u minder terugkrijgt dan u heeft belegd.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):