Mijn Beleggingsresultaten 2020: 26%+* Rendement Zonder Veel Risico

Daar zijn ze, mijn beleggingsresultaten van 2020! Voor veel van jullie hét onderwerp waar jullie graag wat over wilden lezen. Ga er maar even goed voor zitten, want dit is er eentje met een hoop cijfers (I love it!) & in mijn optiek een hoop bruikbare (achtergrond)kennis! Eigenlijk wel een reden voor een goed feestje, want man man man met 2020 als jaar zulke rendementen halen is echt niet misselijk!

Nog even kort voor ik mijn resultaten deel verderop in deze blogpost nog even iets heel belangrijks: doe alsjeblieft je eigen onderzoek.** Ga niet omdat ik bepaalde aandelen bezit deze ook blindelings kopen (sommige mensen doen dit echt, ongelofelijk, I know). Het kan namelijk zo zijn dat in de tijd tussen het moment dat ik het aandeel heb gekocht en het moment dat jij deze blog leest er onderliggend een hoop is veranderd bij het bedrijf in kwestie. Beleggen is extreem dynamisch, hou hier alsjeblieft rekening mee.

* Het resultaat in de titel is trouwens m’n rendement zonder de wisselkoers mee te nemen (26.87%!). Beetje clickbait dus eigenlijk, want de EUR/USD ging voor Europeanen die in de VS beleggen namelijk niet zo lekker in 2020. Hierover verderop in deze blogpost uiteraard meer, alsook het resultaat inclusief de impact van de wisselkoers!
** Disclaimer: Niks op deze pagina dient gezien te worden als beleggingsadvies. Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Mijn Beleggingsfilosofie

Veel beleggers willen investeren voor een zo hoog mogelijk rendement. Logisch, toch? Het zal daarom best raar klinken als ik zeg dat dit niet mijn primaire doel is. Waarom dan niet? Dat zal ik kort proberen uit te leggen.

Mijn primaire doel is om ooit te kunnen leven van het dividend*** wat mijn portefeuille genereert. Dit om “financieel onafhankelijk” te worden. Zelf hoop ik dit te halen voor mijn 30ste, maar uiterlijk vóór mijn 40ste verjaardag. Een mooi doel vind ik zelf. Door middel van deze blog wil ik ook mijn “reis” naar financiële onafhankelijkheid vastleggen, zowel voor mezelf als voor anderen die ik hier hopelijk mee kan inspireren. Anderen die ook iets anders willen dan werken tot de pensioenleeftijd. Want het kán anders!

*** Nog even kort voor de beginnende beleggers: dividend is een deel van de winst dat een bedrijf kan uitkeren aan haar aandeelhouders. Hier kan een bedrijf voor kiezen wanneer het de winst niet (volledig) kan herinvesteren in het bedrijf. Als aandeelhouder ben je feitelijk eigenaar van het bedrijf, dus heb je ook recht op een deel van deze winst, mocht het bedrijf dit willen uitkeren.

Het doel is om uiteindelijk van het dividend te gaan leven wat mijn portefeuille genereert.

Omdat mijn beleggingsdoel dus radicaal anders is dan die van een hoop andere mensen, is mijn persoonlijke beleggingsstrategie ook heel anders. Hint: erg saai. Het zal je daarom waarschijnlijk niet verbazen dat sommige aandelen (gezien mijn doel) niet in mijn portefeuille zitten. Zelf zoek ik naar aandelen die in mijn optiek de juiste risico-/rendementsverhouding hebben. Helaas zijn dit nou eenmaal vaak niet de aandelen waar iedereen enthousiast van wordt…

Maar oké, nu ik die dingen heb uitgelegd wordt het nu echt tijd voor het leukste onderdeel van deze blogpost. Mijn aandelenportefeuille & de resultaten ervan in 2020! Om te beginnen eerst over de manier hoe ik alles heb berekend (en hoezo). Wel zo handig als we daarna de cijfers induiken!

Problemen

Het berekenen van rendementen was achteraf toch wat moeilijker dan ik dacht. Tijdens het uitzoeken en berekenen liep ik namelijk tegen een paar problemen op. Zo ben ik bijvoorbeeld in april 2020 overgestapt van DEGIRO naar Trading212. De vraag was daarom of ik mijn winst bij DEGIRO mee wilde nemen in mijn resultaat van 2020. Om het makkelijk te houden heb ik dit niet gedaan. Dit maakt het berekenen van rendementen in de toekomst namelijk een stuk simpeler.

Ook zijn mijn rendementen geen resultaten van een heel jaar. Hoe doen we dit? En met tussentijds bijgestort/belegd geld? Of met de gratis aandelen die ik bij Trading212 in de loop van het jaar heb gekregen? En hoe neem ik de wisselkoers (waar ik geen invloed op heb) mee in mijn resultaten?

Oplossingen

Allemaal problemen waarvoor ik een paar simpele oplossingen heb bedacht: ik reken simpelweg met de waarde (in de eigen valuta en in €) waarvoor ik mijn aandelen heb gekocht, om dat vervolgens te vergelijken met de waarde op 31 december + het netto ontvangen dividend (ook in de eigen valuta en in €). Dit leek mij zelf de beste en de meest simpele oplossing. Geen gezeik dus over de wisselkoersen (want ik laat beide resultaten zien), niet over de teruggave van de dividendbelasting, niet over het omrekenen van rendement naar een heel jaar, ga zo maar door. Gewoon lekker simpel.

Let op: Helemaal onderaan bij de resultaten staan de screenshots van mijn Trading212 app op 31 december, nadat alle beurzen waren gesloten. Het totale rendement (bovenaan de eerste screenshot) zal waarschijnlijk net iets afwijken dan waar ik zelf op uitkom straks. Dit komt door de gratis aandelen die ik in de loop van de tijd heb gekregen & heb verkocht. Deze tel ik uiteraard niet mee in de rendementen van mijn aandelenportefeuille voor 2020.

Resultaten

Zoals ik hierboven al heb aangegeven deel ik alle rendementen zowel in de eigen valuta als in €. Dit heb ik gedaan omdat de rendementen in de eigen valuta voor mezelf gezien kunnen worden als het “resultaat van mijn moeite en onderzoek” & de rendementen in euro’s gezien kunnen worden als het “netto resultaat” na de impact van de wisselkoers in 2020. De wisselkoers is namelijk een factor waar ik zelf geen invloed op heb, maar wat wel erg belangrijk is om mee te nemen in mijn netto resultaat.

Ook heb ik per aandeel allereerst een korte samenvatting geschreven over wat voor type bedrijf het is. Ook heb ik de (in mijn optiek) belangrijkste plus- en minpunten per bedrijf opgesomd. Zelf heb ik gemerkt dat juist van de redenen hoezo anderen in een bedrijf investeren/iets in een bedrijf zien een hoop te leren valt. Hopelijk jullie hierdoor ook dus! Nu alles wat ik van tevoren wilde melden heb verteld/geschreven, dan nu écht over naar de resultaten van mijn beleggingsportefeuille!

FYI: Ik was per ongeluk vergeten screenshots te maken van elk individueel aandeel (na het sluiten van de beurzen op 31 december). Hierdoor heb ik helaas niet alle screenshots die ik graag zou willen delen hier bij deze post. Wel heb ik door Yahoo Finance alle juiste data nog weten te vinden. Dit kostte me dus alleen een heleboel extra tijd. Oeps. Gelukkig is het toch nog gelukt!

1) Altria Group, Inc. (MO)

Altria Group (vroeger onderdeel van Philip Morris) is de producent achter misschien wel het bekendste sigaretten merk ter wereld: Marlboro. Altria is het bedrijf in de VS, Philip Morris voor de rest van de wereld. Ja inderdaad, de tabaksindustrie dus. Een hoop mensen zullen liever geen aandelen van dit bedrijf bezitten hierdoor. Dit biedt in mijn optiek echter juist kansen!

Pluspunten: hoog dividendrendement, goedkope waardering, stabiele & langzaam groeiende bedrijfsresultaten, JUUL, opkomende cannabismarkt.
Minpunten: tabaksindustrie, risico van regulering, dalend aantal rokers, ethische redenen, alleen gericht op Amerikaanse markt.

Zelf bezit ik 5 aandelen met een gemiddelde prijs van $36.55 (€33.84). Mijn totale aankoopwaarde is $182.75 (€169.18). Op 31 december was de slotkoers $41.00 per aandeel, met een totale waarde van $205.00 (€167.73). Ook heb ik in 2020 $7.23 (€6.23) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $29.48 (16.13%)
Rendement in € (%): + €4.78 (2.83%)

2) AT&T Inc. (T)

AT&T is de grootste telecomprovider in de Verenigde Staten. Hiernaast kunnen ze ook gezien worden als een groot mediaconglomeraat na de overname van Time Warner. AT&T heeft veel schulden, wat het wel een gemiddeld gezien risicovoller aandeel maakt.

Pluspunten: hoog dividendrendement, goedkope waardering.
Minpunten: hoge schuldenlast, management blunders, geen verhoging van het dividend aangekondigd (slecht teken).

Zelf bezit ik 3 aandelen met een gemiddelde prijs van $29.65 (€27.37). Mijn totale aankoopwaarde is $88.95 (€82.09). Op 31 december was de slotkoers $28.76 per aandeel, met een totale waarde van $86.28 (€70.59). Ook heb ik in 2020 $2.66 (€2.25) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): – $0.01 (0.00%)
Rendement in € (%): – €9.25 (11.27%)

3) Federal Realty Investment Trust (FRT)

Federal Realty Investment Trust is een vastgoedfonds in de Verenigde Staten. Op 31 december was FRT de grootste positie in mijn portefeuille, omdat dit een van de aandelen/bedrijven is waar ik veel vertrouwen in heb voor de toekomst.

Pluspunten: prima dividendrendement, groei van het dividend van 52 jaar, goed gediversifieerd qua huurders.
Minpunten: door de pandemie harde klappen gekregen, risicovol omdat ze ook winkelvastgoed bezitten.

Zelf bezit ik 11 aandelen met een gemiddelde prijs van $74.46 (€68.49). Mijn totale aankoopwaarde is $819.05 (€753.39). Op 31 december was de slotkoers $85.12 per aandeel, met een totale waarde van $936.32 (€766.11). Ook heb ik in 2020 $19.73 (€16.96) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $137.00 (16.73%)
Rendement in € (%): + €29.68 (3.94%)

4) General Dynamics Corporation (GD)

General Dynamics is een groot defensie bedrijf. Ze maken o.a. tanks die gebruikt worden door het Amerikaanse leger. Ook bezitten ze Gulfstream, de privéjet bouwer met in mijn optiek de mooiste privéjets. Interessant bedrijf dus!

Pluspunten: stabiele omzet-, winst- & dividendgroei, goede waardering, stabiele kasstromen en een groot orderboek voor de komende jaren.
Minpunten: defensie bedrijf, afhankelijk van Amerikaanse defensiebudget hoe de winst er de komende jaren uit gaan zien.

Zelf bezit ik 2 aandelen met een gemiddelde prijs van $133.50 (€122.31). Mijn totale aankoopwaarde is $267.00 (€244.61). Op 31 december was de slotkoers $148.82 per aandeel, met een totale waarde van $297.64 (€243.59). Ook heb ik in 2020 $3.74 (€3.17) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $34.38 (12.88%)
Rendement in € (%): + €2.15 (0.88%)

5) JPMorgan Chase & Co. (JPM)

JPMorgan is de grootste Amerikaanse bank op dit moment, aan de hand van de totale activa. Qua waardering is het niet de meest aantrekkelijke bank of dit moment. Het management en de CEO (Jamie Dimon) verdienen in mijn optiek daarentegen een premium t.o.v. de andere grote Amerikaanse (zaken)banken.

Pluspunten: geweldig management, goede groei, aankondiging van een aandelen inkoopprogramma van bijna 10% van de totale marktwaarde.
Minpunten: lage rente, leningen risicovoller door de pandemie, grote afschrijvingen gedaan.

Zelf bezit ik 2 aandelen met een gemiddelde prijs van $90.00 (€83.27). Mijn totale aankoopwaarde is $180.00 (€166.54). Op 31 december was de slotkoers $126.16 per aandeel, met een totale waarde van $252.32 (€207.84). Ook heb ik in 2020 $3.06 (€2.61) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $75.38 (41.88%)
Rendement in € (%): + €43.91 (26.37%)

6) Philip Morris International Inc. (PM)

Philip Morris International is net zoals Altria Group de producent achter het bekendste sigaretten merk ter wereld: Marlboro. Philip Morris is het bedrijf voor de rest van de wereld. Ook weer in de tabaksindustrie dus. Weer met dezelfde reden als Altria niet geliefd bij veel beleggers, waardoor het in mijn optiek juist weer kansen biedt.

Pluspunten: hoog dividendrendement, goedkope waardering, stabiele & langzaam groeiende bedrijfsresultaten, IQOS, opkomende cannabismarkt.
Minpunten: tabaksindustrie, risico van regulering, dalend aantal rokers, ethische redenen, groei voornamelijk in ontwikkelingslanden.

Zelf bezit ik 2 aandelen met een gemiddelde prijs van $71.25 (€65.91). Mijn totale aankoopwaarde is $142.50 (€131.81). Op 31 december was de slotkoers $82.79 per aandeel, met een totale waarde van $165.58 (€135.38). Ook heb ik in 2020 $4.03 (€3.48) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $27.11 (19.02%)
Rendement in € (%): + €7.05 (5.35%)

7) Realty Income Corporation (O)

Realty Income Corporation is een van de best presterende vastgoedfondsen (ook weer een REIT) van de Verenigde Staten. Ze pronken hier daarom (terecht) mee op hun website. Met het overgrote deel van hun huurders die met hoge kredietwaardigheid is dit op papier ook een erg veilige belegging.

Pluspunten: stabiel & groeiend dividendrendement, stabiele omzetgroei, goede huurders.
Minpunten: winkelvastgoed, hard geraakt door de pandemie, verhuurt ook aan bioscopen, theaters en sportscholen.

Zelf bezit ik 7 aandelen met een gemiddelde prijs van $53.39 (€48.95). Mijn totale aankoopwaarde is $373.70 (€342.63). Op 31 december was de slotkoers $62.17 per aandeel, met een totale waarde van $435.19 (€356.05). Ook heb ik in 2020 $10.80 (€9.22) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $72.29 (19.34%)
Rendement in € (%): + €22.64 (6.61%)

8) Simon Property Group, Inc. (SPG)

Simon Property Group is ook een vastgoedfonds, net zoals FRT en O. SPG is daarentegen gefocust op de hoogste kwaliteit winkelcentra en outlets. Net weer ietsje anders qua vastgoed dus. Ze hebben ook exposure in Europa (zij zijn o.a. gedeelde eigenaar van Designer Outlet Roermond & Designer Outlet Roosendaal door hun aandeel in McArthurGlen).

Pluspunten: prachtige winkelcentra, hoge gemiddelde huurprijzen per vierkante meter, exposure naar outlets.
Minpunten: winkelvastgoed, hard geraakt door de pandemie, verhuren aan veel kledingwinkelketens die het al erg lastig hadden vóór de pandemie.

Zelf bezit ik 2 aandelen met een gemiddelde prijs van $64.50 (€59.10). Mijn totale aankoopwaarde is $129.00 (€118.20). Op 31 december was de slotkoers $85.28 per aandeel, met een totale waarde van $170.56 (€139.42). Ook heb ik in 2020 $4.42 (€3.76) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $45.98 (35.64%)
Rendement in € (%): + €24.98 (21.13%)

9) STORE Capital Corporation (STOR)

STORE Capital is ook weer een Amerikaans vastgoedfonds (REIT). Tijdens de crash in maart 2020 waren de aandelen zelfs goedkoper dan toen ze de beurs op gingen eind 2014! Dit gebeurde omdat STOR vooral verhuurd aan huurders zonder een kredietbeoordeling, wat in tijden van crisis gezien kan worden als extra risicovol. Zelf heb ik bij dit aandeel echt spijt dat ik niet meer gekocht heb. Vanaf het moment van mijn eerste aankoop is dit aandeel (terecht) eigenlijk alleen nog maar gestegen. Wel weer iets belangrijks geleerd: ook al is de prijs boven je eigen gemiddelde aankoopprijs, als het een goede deal is moet je gewoon bijkopen!

Pluspunten: verhuren via “Master Leases” (ML), Warren Buffett is ook aandeelhouder, geweldig management, inzicht in huurders hun financiën.
Minpunten: huurders zonder kredietbeoordeling, geraakt door pandemie.

Zelf bezit ik 15 aandelen met een gemiddelde prijs van $17.45 (€15.99). Mijn totale aankoopwaarde is $261.75 (€239.92). Op 31 december was de slotkoers $33.98 per aandeel, met een totale waarde van $509.70 (€416.90). Ook heb ik in 2020 $9.05 (€7.78) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $257.00 (98.19%)
Rendement in € (%): + €184.76 (77.01%)

10) Unilever PLC (UNA)

Unilever hoef ik denk ik weinig over te vertellen. Het is het bedrijf achter onder andere Unox, Calvé, Ben & Jerry’s, Rexona, Axe, moet ik doorgaan? In Nederland in ieder geval dé A-merken in je lokale supermarkt. Voor een hele lijst van al hun merken kun je kijken op hun website, super interessant/leuk om te zien vind ik zelf! Als (voorheen Nederlandse) stabiele dividendbetaler kan Unilever daarom eigenlijk niet missen in mijn portefeuille.

Pluspunten: hele defensieve industrie, de beste A-merken, prima dividend, stabiele (langzame) groei.
Minpunten: slechte overnames, misschien iets “te” langzame groei.

Zelf bezit ik 5 aandelen met een gemiddelde prijs van €45.90. Mijn totale aankoopwaarde is €229.50. Op 31 december was de slotkoers €49.47 per aandeel, met een totale waarde van €247.35. Ook heb ik in 2020 €5.22 ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in € (%): + €23.07 (10.05%)

11) Wells Fargo & Company (WFC)

Wells Fargo is op dit moment nog steeds de minst geliefde Amerikaanse grootbank denk ik zo. Dit door een redelijk heftig schandaal waarbij de medewerkers instructies kregen om maar zo veel mogelijk nieuwe rekeningen te openen op klanten hun naam. Zeker geen ethische manier van bedrijfsvoering, waar ze terecht een grote boete voor hebben gekregen. Met de huidige waardering, winstgevendheid & de jaarlijkse inkoop van eigen aandelen denk ik echter zelf dat dit een prima investering kan zijn.

Pluspunten: aandeleninkoop, goede winstgevendheid, niet geliefd op Wall Street en bij andere grote investeerders, wat juist kansen biedt in mijn optiek.
Minpunten: groei-cap van de FED, grote verlaging van het dividend in 2020, schandaal in het verleden.

Zelf bezit ik 3 aandelen met een gemiddelde prijs van $30.00 (€27.32). Mijn totale aankoopwaarde is $90.00 (€81.96). Op 31 december was de slotkoers $30.18 per aandeel, met een totale waarde van $90.54 (€74.07). Ook heb ik in 2020 $1.82 (€1.60) ontvangen aan dividend, na aftrek van de dividendbelasting.

Rendement in $ (%): + $2.36 (2.62%)
Rendement in € (%): – €6.29 (7.67%)

Screenshots

Onderstaand de screenshots (4) van mijn Trading212 app op 31 december 2020. De gratis aandelen reken ik natuurlijk niet mee in mijn eigen beleggingsresultaten (logisch). Ook kloppen de rendementen niet helemaal op de screenshots omdat Trading212 het ontvangen dividend hier niet meerekent. In de screenshots is puur en alleen gerekend met de winst/het verlies op de aandelen zelf!

Screenshot 1
Screenshot 2
Screenshot 3
Screenshot 4

Conclusie

Als we alle winsten, verliezen & het ontvangen dividend van de aandelen gedurende 2020 bij elkaar optellen (o.b.v. de bovenstaande, zelf uitgerekende gegevens) kunnen we de volgende balans opmaken:

Totaal geïnvesteerd/aangekocht in 2020 (zonder de gratis aandelen dus): €2559.83. In dollars komt dit neer op $2534.70. Huh lager in dollars, hoe kan dat? Dat komt omdat mijn aandelen Unilever in Amsterdam, in euro’s genoteerd staan. Het rendement op deze aandelen reken ik daarom ook niet mee qua rendement in dollars. Om de rendementen te berekenen moeten we natuurlijk de winsten afspiegelen tegen het totaal ingelegde geld (in de juiste valuta, om te voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken).

Wanneer we dan de allerlaatste berekeningen doen, om op dat totale rendement te komen zoals ik in de titel heb geschreven komt het alles bij elkaar neer op:

Rendement in $: + $680.97, wat op een inleg van $2534.70 resulteert in een rendement van in totaal 26.87% in 2020!
Rendement in €: + €327.48, wat op een inleg van €2559.83 resulteert in een rendement van in totaal 12.79% in 2020!

Het is dus écht mogelijk om verbluffende resultaten te behalen zonder risicovollere (groei)aandelen. Gewoon de slow & steady Warren Buffett aandelen hebben het in 2020 in ieder geval voor mij erg goed gedaan! Zelf ben ik dan ook van plan om mijn eigen beleggingsstrategie in 2021 te blijven toepassen. Zulke rendementen met (in mijn optiek) veel stabielere bedrijven zijn in mijn geval & voor mijn doelen in ieder geval dé manier om langzaam een vermogen mee op te bouwen!

Zelf had ik deze rendementen echt totaal niet verwacht! Het is dan ook voor mij echt een hele positieve verrassing om dit nu zo uitgerekend te hebben. Hoe was jouw rendement in 2020? En ben je daar tevreden mee?

Zoals bij alle beleggingen loopt uw kapitaal risico. Beleggingen kunnen dalen en stijgen en het kan zijn dat u minder terugkrijgt dan u heeft belegd.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):