Mijn Doelen voor 2021: Beleggen, Sparen & Passief Inkomen

Plannen en doelen stellen. Niet echt mijn ding om eerlijk te zijn, maar sinds ik deze blog ben begonnen wil ik hier zelf heel graag verandering in brengen. Eigenlijk zit ik al sinds december 2020 na te denken over wat voor (geld)doelen ik voor mezelf wil stellen voor 2021. Aangezien ik hier nu pas een definitieve post over plaats lijkt het me wel duidelijk dat ik dit best lastig vind om te doen. Toch heb ik (voornamelijk voor mezelf) geprobeerd om een paar realistische doelen op papier te krijgen voor 2021.

Misschien is dit niet het interessantste onderwerp om over te lezen, maar toch wil ik het hier graag op papier zetten (daarom is deze post ook een stuk korter en minder gedetailleerd dan normaal). Voornamelijk voor mezelf ook om later op terug te kunnen kijken. In eerste instantie is deze blog namelijk ook bedoeld om mijn eigen progressie bij te houden op het gebied van financiële onafhankelijkheid & een passief inkomen creëren, naast het willen inspireren van anderen om wellicht hetzelfde te gaan doen.

Waarom Plannen?

Plannen en doelen stellen/opschrijven werkt. Toch? Er zijn zoveel mensen die dit vertellen, dus ook ik moet dit maar eens gaan proberen denk ik. Zelf ben ik (nog) een beetje sceptisch. Tot nu toe heb ik namelijk met mijn “zo goed als alles op het laatste moment doen”-aanpak ook mijn diploma’s en vakken kunnen halen?! Toch is er reden voor een verandering in aanpak.

Mijn oude aanpak werkt tot nu toe (in de meeste gevallen…). Waarom zou ik dit dan willen veranderen? In mijn geval zit dat zo: er zit een groot verschil bij mij tussen persoonlijke doelen stellen en doelen/deadlines halen op school. Zonder doelen te stellen/te plannen op persoonlijk gebied (voor deze blog bijvoorbeeld) gebeurt er nu maar weinig. Misschien komt dit ook door het ontbreken van een ritme in m’n leven, dat weet ik even niet. Na mijn stage bijvoorbeeld afgelopen jaar ging alles voor m’n gevoel bijna vanzelf!

Tijdens en na deze stage had ik een goed ritme, wat nu langzaam met de tijd aan het verdwijnen is merk ik. Ook merk ik bij mezelf dat ik minder energie heb/vermoeider ben & minder zin heb om dingen te doen/ondernemen. Dit terwijl ik juist nu minder doe de hele dag! Genoeg reden voor verandering dus. Zelf wil ik daarom mijn dagen van tevoren gaan plannen, en ook weer een ritme proberen te krijgen. Dit wil ik vanaf morgen meteen gaan doen. Maar kijken of dit helpt!

Plannen op Financieel Gebied

Ook op financieel gebied denk ik dat het plannen & stellen van doelen een hoop problemen weg kan nemen/kan oplossen. Zelf baal ik (achteraf net zoals iedereen denk ik zo) bijvoorbeeld dat ik te weinig heb aangekocht tijdens de dip op de aandelenmarkt in maart vorig jaar. Hier moest dus iets op verzonnen worden.

Voor mij persoonlijk was dit de eerste echte grote “correctie”. Best eng toen, maar toch heb ik er wel een goed gevoel over mezelf aan overgehouden. Zelf heb ik namelijk nooit de drang en/of paniek gevoeld om alles snel te verkopen. Best een fijn idee, mocht het in de toekomst nog een keer gebeuren (wat zo goed als zeker is).

Aangezien ik dus voor m’n gevoel te weinig gebruik heb gemaakt van deze crash, denk ik dat het beter is voor mij om elke week of elke maand een vast bedrag te gaan investeren. Het afwachten van een crash om vervolgens all-in te gaan werkt zoals de correctie in maart 2020 heeft laten zien ook voor mij niet. Jammer. Het wekelijks/maandelijks inleggen is daarom een van m’n doelen die ik voor mezelf heb gesteld in 2021. Hierover meer in de volgende paragraaf!

Mijn Doelen 2021

Voor 2021 heb ik een paar doelen voor mezelf gesteld. Deze heb ik hier beneden kort opgesomd. Sommigen hiervan haal ik waarschijnlijk makkelijk, andere zijn misschien iets té ambitieus. Zelf ben ik dan ook erg benieuwd of ik alle doelen kan halen voor het eind van 2021!

Niet-Financiële Doelen

  • 2021 volgers op Instagram (@dominiquewillem.nl)
  • 50+ blogposts op dominiquewillem.nl
  • Bachelordiploma behalen en starten met mijn Master

Zelf denk ik dat van deze drie doelen de 2021 volgers behalen op Instagram de meest ambitieuze is. Hier durf ik dan ook niet zeker van te zeggen dat dit me gaat lukken. Ik ga hier in ieder geval m’n best op doen om hopelijk aan het eind van het jaar ook te kunnen afstrepen als behaald!

Financiële Doelen

  • Minimaal 250 EUR per maand beleggen (uit inkomen);
  • Minimaal 500 EUR per maand extra beleggen (uit spaargeld);
  • Minimaal 50 EUR per maand ontvangen aan dividend (600 EUR in 2021);

Deze drie financiële doelen vond ik zelf erg moeilijk om op papier te zetten. Voornamelijk de balans vinden maakte het lastig. Zelf heb ik bij deze doelen nu nog steeds gemengde gevoelens. Mijn spaargeld vind ik bijvoorbeeld moeilijk om aan te komen, maar ik vind het ook ontzettend zonde dat het elk jaar minder waard wordt door de inflatie. Daarom heb ik toch maar besloten om dit in 2021 voor een deel te gaan beleggen.

Het doel om 50 EUR per maand te verdienen uit dividend heeft ook twee kanten. Zo kan ik dit bijvoorbeeld makkelijk halen als ik aandelen koop met een hoog dividendrendement, wat natuurlijk op lange termijn niet het meest optimaal is. Dit dividendrendement moet namelijk ook veilig zijn en eigenlijk elk jaar groeien! Eigenlijk is dit dan ook onderdeel van het doel wat betreft mijn passieve inkomsten in 2021.

In mijn persoonlijke situatie zijn deze doelen qua bedragen niet echt een uitdaging (waar ik uiteraard erg dankbaar voor ben). Ik woon nog thuis, heb weinig kosten en sinds klein heb ik al een hoop gespaard in plaats van uitgegeven. Deze doelen heb ik voor mezelf dan ook voornamelijk gesteld om een gewoonte te maken van het maandelijks inleggen/beleggen. Anders komt er – zoals de crash in maart 2020 heeft bewezen – nooit wat van ben ik bang.

Conclusie

Een paar mooie persoonlijke doelen vind ik zelf. Het creëren van gewoontes wat betreft financiën, beleggen, geld, etc. is extreem belangrijk. Zeker in mijn geval als ik voor mijn 30ste financieel onafhankelijk wil worden. Zonder doelen, planning en het creëren van gewoontes blijft dit doel namelijk zo goed als zeker enkel een droom in plaats van ooit (hopelijk) een werkelijkheid. Zelf ben ik zoals ik al vaker heb gezegd erg benieuwd of ik deze doelen waar kan maken in 2021. Ik hoop het in ieder geval en ik ga er daarom zeker m’n best voor doen!

Zoals bij alle beleggingen loopt uw kapitaal risico. Beleggingen kunnen dalen en stijgen en het kan zijn dat u minder terugkrijgt dan u heeft belegd.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):