Besparen op je Zorgverzekering: Snel nog even vergelijken in 2020!

De zorgverzekering. Misschien wel één van de saaiste onderwerpen om een blogpost over te lezen. Maar met nog maar een week de tijd om over te stappen naar een andere (betere/goedkopere) zorgverzekeraar voor het jaar 2021 is deze blog wellicht toch even het lezen waard. Het kan je namelijk door even snel te vergelijken tientallen tot honderden euro’s schelen op jaarbasis! En dat voor iets wat misschien bij elkaar een klein uurtje van je tijd kost. Omgerekend naar uurloon kan dit dus zeker lucratief zijn!

Voordat ik begin met het volledige artikel over hoe je kan besparen op je zorgverzekering wil ik wel nog even mededelen dat zorg in mijn optiek niet iets is waar je op moet bezuinigen. Wat is je geld namelijk nog waard als je er binnenkort niet meer van zou kunnen genieten? Besparen op je zorgverzekering is echter weer een heel ander verhaal. Hoezo ik dat onderscheid hier maak wordt later in het artikel hopelijk langzaam duidelijk.

Als je overlijdt heb je niks meer aan je geld. Dan is het waardeloos. Bespaar daarom alsjeblieft niet op zorg als je dit nodig hebt!

Hoe werkt zorg in Nederland?

Eerst even kort nog over hoe ons zorgsysteem werkt. Dit om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. In Nederland moet iedereen verplicht verzekerd zijn voor zijn/haar zorgkosten. Omdat iedereen hierdoor in Nederland in principe verzekerd is en daarom premie betaalt, zorgt dit ervoor dat de zorgpremie per persoon relatief laag is. Zo heb je bij ZEKUR al een basis zorgverzekering vanaf €85.95 per maand voor 2021! * Dit terwijl de zorgtoeslag (o.a. voor de studenten onder ons) voor 2021 is vastgesteld op €107 per maand!

Best een prima systeem dat zorgsysteem in Nederland. Als je het mij vraagt tenminste. In sommige landen kan je je namelijk helemaal niet verzekeren, of kost de premie zó veel geld dat mensen het simpelweg niet kunnen betalen. Wanneer zij dan ziek worden, komt het wel eens voor dat ze de zorg die ze eigenlijk nodig hebben, niet kunnen krijgen. Afschuwelijk. Zelf ben ik daarom van mening dat iedere inwoner van Nederland blij mag zijn dat de zorg hier op deze manier geregeld is.

* Dit is de allergoedkoopste zorgverzekering die ik zelf heb kunnen vinden. Dus zoals je kan verwachten ook met een eigen risico van €885 in totaal voor het hele jaar. Mocht je zelf nou een (nog) goedkopere optie hebben gevonden, laat het me weten want dan pas ik het aan!

Eigen Risico

In Nederland heb je bij je zorgverzekering standaard een verplicht “eigen risico”. Dit is het gedeelte van de zorg die jij in eerste instantie zelf zou moeten betalen. Het laagste eigen risico is momenteel €385, maar dit kan je zelf vrijwillig verhogen naar €885, met als resultaat een lagere maandelijkse (of jaarlijkse) premie. Dit is uiteraard alleen handig om te verhogen wanneer je denkt minder dan dit bedrag nodig te hebben aan zorg.

Alle zorgkosten die je boven deze (verplichte) €385 tot (vrijwillige) €885 “eigen risico grens” maakt worden vervolgens vergoedt door je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen tenminste. Uiteraard zijn er altijd wel uitzonderingen in de typen zorg die (volledig/deels) worden vergoedt. Het is dus niet zo dat álle zorgkosten boven je eigen risico grens (of überhaupt) worden vergoedt.

Let op: het is dus niet zo dat álle zorgkosten boven je eigen risico grens (volledig/deels) worden vergoedt wanneer je zelf al je eigen risico volledig hebt gebruikt. Controleer dit goed bij je verzekeraar zelf!

Zelf heb ik er bewust voor gekozen om m’n eigen risico te verhogen van €385 naar €885. Een vrijwillig extra eigen risico dus van €500. Dit omdat dit ongeveer €260 (om precies te zijn €261.36) scheelt aan premie op jaarbasis – in mijn geval – en ik verwacht dat ik sowieso qua zorgkosten onder het verplichte eigen risico van €385 blijf. Die €500 extra verwacht ik dus niet te hoeven gebruiken, waardoor dit me in theorie €240 op jaarbasis bespaart. Best een aardig bedrag, toch? Mocht er toch onverwachts iets met me gebeuren waardoor ik extra zorg nodig heb – waardoor ik dan wel boven die verplichte €385 eigen risico kom – dan heb ik die extra €500 sowieso nog op een spaarrekening staan. In mijn geval vind ik dit het risico daarom wel waard om te nemen. In het slechtste geval kost het me €240 (=€500 vrijwillig eigen risico min de €260 aan jaarlijkse besparing op de premie).

Vergelijken

In de decembermaand zijn ze eigenlijk bijna niet te missen. De overstapreclames. Ze zijn er voor de zorgverzekering, de energie, noem maar op. Soms zelfs om moe van te worden, zo vaak komen ze voorbij. Zorgkiezer heb ik misschien wel het meest voorbij zien komen als vergelijkingssite voor zorgverzekeringen, maar Independer is ook een hele bekende. Beide websites zijn in mijn optiek goede opties om de verschillende zorgverzekeraars op te vergelijken. Maar het beste is natuurlijk om ze allebei even te bekijken!

Zelf ben ik via Zorgkiezer (inmiddels twee jaar terug) overgestapt. Dit hebben ze toen der tijd probleemloos voor mij gedaan. Duidelijk mailtje gekregen met instructies wat ik moest doen (wat ik me er nog van kan herinneren) nadat ik mijn aanvraag om over te stappen had verstuurd. Nooit verder problemen mee gehad, alles keurig netjes overgezet, aangevraagd en geregeld. Prima klantervaring voor mij in ieder geval, 5/5 sterren!

Dit jaar heb ik (net zoals elk jaar) weer gekeken of mijn zorgverzekering goedkoper kon. Weer zoals gebruikelijk via Zorgkiezer. Ook heb ik nog even Independer gecheckt of hier hetzelfde resultaat uit kwam. Je weet het natuurlijk maar nooit! Kost je maximaal 2 minuutjes per site, kleine moeite, zo gebeurd.

Ook dit jaar was m’n huidige verzekering helaas nog steeds de beste optie voor mij. “Helaas” omdat als je via Zorgkiezer (net zoals twee jaar terug) overstapt, je een gratis tandenborstel krijgt! Niet dat ik die nodig had, maar toch leuk om te krijgen. Gratis. Love it! Bij Independer kreeg/krijg je trouwens een extra tandongevallenverzekering erbij als je via hun overstapt. Ook gratis. Zelf was ik twee jaar terug voor de Oral-B tandenborstel gegaan, maar het ligt er uiteraard maar net aan wat je zelf liever hebt.

Mijn zorgverzekering voor 2021 – ZilverenKruis ZieZo Selectief (met €885 eigen risico)

Dit jaar zit ik dus – net zoals vorig jaar – nog steeds bij één van de goedkoopste zorgaanbieders. Namelijk ZilverenKruis – ZieZo Selectief. Er was eigenlijk maar één partij nóg goedkoper, en dat was de zorgverzekering van ZEKUR. Zal ook vast een prima optie zijn (zelf geen ervaring mee) maar toch heb ik ervoor gekozen om dit jaar bij ZilverenKruis te blijven. Persoonlijke voorkeur. Ik voel me namelijk toch beter bij het idee dat ik verzekerd ben bij een van de grotere/bekendere verzekeraars. Bovendien kan ik hier in één keer voor het hele jaar mijn premie betalen. Dit kan bij ZEKUR niet. Zelf vind ik dit wel handig, want ik gebruik mijn zorgverzekering op die manier als een soort “zakgeld”. Ook heeft ZieZo Selectief van ZilverenKruis op het moment dat ik deze blog aan het schrijven ben bijna 7000 reviews op Zorgkiezer, met een gemiddelde klantwaardering van een 9,2/10! ZEKUR heeft op het moment van schrijven 225 reviews op hun site, met 4.3/5 sterren, ook niet verkeerd.

Tussen beide partijen scheelt het zo’n €5 op jaarbasis (ZEKUR kost €85,95 x 12 = €1031.40 op jaarbasis, en ZilverenKruis ZieZo Selectief kost €1036.53 op jaarbasis), dus waar praten we eigenlijk over… Toch? Deels wel, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Élke euro die je kan besparen telt wat mij betreft. In dit geval betaal ik zelf alleen liever die €5.13 extra. Dat is een grotere peace of mind mij in ieder geval wel waard voor een heel jaar.

Besparen!

Het “besparen” op je zorgverzekering kan eigenlijk op twee verschillende manieren. De één raad ik aan iedereen aan; de ander niet!

De eerste manier om te besparen op je zorgpremie is het verhogen van je vrijwillige eigen risico, van €0 naar bijvoorbeeld €100, €200 of max. €500 (deze manier raad ik niet aan iedereen aan). Dit betekent namelijk dat in het geval jij méér zorgkosten maakt dan het verplichte eigen risico van €385, je dit zelf zal moeten betalen tot aan de vrijwillige eigen risico grens die je hebt gekozen (dus tot maximaal €500 extra er nog bovenop als je een eigen risico hebt gekozen van in totaal €885).

Zoals aangegeven scheelt dit in premie (korting). Per zorgverzekeraar verschilt deze korting. Zoals ik hierboven al heb aangegeven scheelt dit in mijn geval ongeveer €260 op jaarbasis! Dan heb je een beetje een idee. Toch weer een aandeel Apple die je van dit bespaarde geld kan kopen (geen beleggingsadvies, puur als voorbeeld!).

De tweede manier is het onderling vergelijken van de verschillende zorgverzekeraars. Deze manier raad ik wel aan iedereen aan om te doen! Dit komt namelijk neer op het krijgen van een zelfde product, namelijk zorg (in het geval van de wettelijke basisverzekering), voor een betere prijs.

Je kan het in mijn optiek goed vergelijken met bijvoorbeeld een laptop die wilt aanschaffen. De laptop kost bij Winkel 1 bijvoorbeeld €500, terwijl diezelfde laptop bij Winkel 2 standaard bijvoorbeeld €480 kost! Mochten de klantenservice, de garantie, noem maar op hetzelfde zijn, dan zou je als het goed is kiezen om de laptop te kopen bij Winkel 2, toch? You get the point.

Wat nu te doen?

Vergelijken! En als ’t je geld kan besparen; overstappen! Zorgkiezer en Independer zijn zoals ik al eerder aangaf de websites die ik zelf heb gebruikt om mijn zorgverzekering op te vergelijken. Zelf zit ik al bij de op één na goedkoopste (ZilverenKruis ZieZo Selectief), dus voor mij had het dit jaar helaas weinig nut om over te stappen. Geen tandenborstel dit jaar, jammer. Volgend jaar weer nieuwe ronde, nieuwe kansen! Jullie ook elk jaar doen hoor, is snel verdiend!

Jij al gecheckt of je kan besparen? Of misschien je vrienden/familie die er nog even aan herinnerd moeten worden om dit nog even snel te doen? Voel je vrij om deze post te delen! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, stuur me dan een berichtje via Instagram DM (@dominiquewillem.nl is mijn account), of stuur een mailtje naar dominique@dominiquewillem.nl!

Iedereen bij deze alvast de beste wensen, fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar! Hopelijk wordt 2021 voor iedereen een jaar om, in tegenstelling tot 2020, met een goed gevoel op terug te kijken!

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):