Dividend Inkomen & Portfolio Update: Januari 2021

Vandaag is alweer de laatste dag van de maand januari. De eerste maand van 2021 is daarmee als een speer aan me voorbij gevlogen om eerlijk te zijn. Voor mij kan de tijd op het moment ook niet snel genoeg gaan met al de maatregelen, waaronder zelfs een avondklok, maar dat even ter zijde.

In deze blogpost wil ik het over wat leuks hebben, namelijk mijn dividendinkomsten voor de afgelopen maand: januari 2021. Ook deel ik graag mijn nieuwste aankopen verderop in deze blog. Mochten jullie live mee willen kijken met mijn aan-/verkopen dan kun je me uiteraard gaan volgen op Instagram (@dominiquewillem.nl), dit deel ik namelijk ook in mijn story!

Inzicht in mijn FIRE-reis

Zoals een hoop van jullie weten van mijn eerste blogpost is het mijn doel om op m’n 30ste financieel onafhankelijk te worden. Ik kan het eigenlijk niet vaak genoeg noemen want ik word er zelf helemaal enthousiast van! Dit uiteindelijke doel – vrijheid & onafhankelijkheid – wil ik bereiken door met mijn portefeuille van aandelen & in de toekomst hopelijk ook vastgoed een passief inkomen op te bouwen.

Een passief inkomen dus wat mijn minimale levensbehoeften kan bekostigen! In de nabije toekomst wil ik mijn plan verder uitwerken en ook plaatsen als blogpost. Maar kijken of het allemaal een beetje gaat verlopen zoals ik momenteel in mijn hoofd heb!

Dividend Inkomsten

Mijn dividendinkomsten! Het is eigenlijk met de huidige grootte van mijn portfolio allemaal nog niet heel interessant om te lezen denk ik, maar juist dit begin is zo belangrijk. Zonder te beginnen kan je portefeuille en/of je passieve inkomen namelijk nooit groeien. Elke dag kleine stapjes, dan komen de grote resultaten uiteindelijk vanzelf!

Deze maand heb ik 7 dividendbetalingen ontvangen, waarvan 1 toevallig was van een gratis aandeel wat ik heb gekregen van mijn broker Trading212. Deze tel ik niet mee (was ook maar €0.19). Zoals ik al aangaf zijn het nog geen wereldbedragen, maar work-in-progress! Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de uitbetalingen:

DatumBedrijf# AandelenDividend in €
13-01Altria Group (MO)5€3.00
13-01Philip Morris (PM)2€1.68
19-01Federal Realty Investment Trust (FRT)11€8.17
19-01Realty Income Corporation (O)7€1.15
19-01STORE Capital (STOR)15€3.78
28-01Simon Property Group (SPG)2€1.83
Januari Totaal:€19.61

Hier ook nog even de screenshots van de dividendinkomsten van afgelopen maand:

Evaluatie

Een van mijn doelen voor 2021 is om een dividendinkomen te genereren van minimaal €50 per maand. Om dan te zien dat het deze maand neerkomt op €19.61 is aan de ene kant natuurlijk al een mooi begin, maar nog zeker niet in de buurt van het doel! De komende tijd moet ik dus echt meer van mijn (spaar)geld gaan beleggen!

Portfolio Update

Een van mijn andere financiële doelen voor 2021 is om elke maand minimaal €750 over te maken naar mijn beleggingsrekening om aandelen van te kopen. Hiervan is €250 afkomstig van mijn maandelijkse inkomsten & €500 van mijn spaargeld.

Deze maand heb ik netjes mijn €750 overgemaakt, alleen heb ik hier maar een deel van gebruikt om nieuwe aandelen van te kopen. Zelf wil ik me niet opgejaagd voelen om nieuwe aandelen te kopen, dus daar heb ik me dan ook niet door laten beïnvloeden. Het geld wat er nog over is gebruik ik gewoon de volgende maand bijvoorbeeld!

In onderstaande screenshots een geüpdatete versie van mijn portfolio (op 31-01):

Transacties

Deze maand heb ik 2 nieuwe aankopen gedaan. Beide transacties heb ik gedaan op 14 januari. Zo heb ik:

  • 3 aandelen Realty Income (O) gekocht voor $57.85 per stuk. In totaal heb ik hier €143.24 voor betaald (wisselkoers EUR/USD 1:1.21158). Van dit bedrijf had ik al 7 aandelen, wat ik met deze aankoop heb uitgebreid naar 10 aandeeltjes.
  • 5 aandelen Kroger (KR) gekocht voor $32.00 per stuk. In totaal heb ik hier €131.79 voor betaald (wisselkoers EUR/USD 1:1.21405). Dit is een nieuwe positie in mijn portfolio.

Hier ook nog even de screenshots van de aankooporders van de afgelopen maand:

Aankooporder 14-01: 3 Realty Income (O)
Aankooporder 14-01: Kroger (KR)

Extra Dividendinkomsten

Beide bedrijven keren een dividend uit. Realty Income (O) betaalt op het moment van schrijven $0.2345 per maandeel per maand uit. Op jaarbasis komt dit neer op $2.814 per aandeel. Deze 3 nieuwe aandelen zorgen dus voor een jaarlijks extra bruto passief inkomen van ~$8.44!

Kroger (KR) betaalt op het moment van schrijven $0.18 per aandeel per kwartaal uit. Op jaarbasis komt dit neer op $0.72 per aandeel. Deze 5 nieuwe aandelen zorgen dus voor een jaarlijks extra bruto passief inkomen van ~$3.60.

Totaal resulteren deze 2 aankopen van in totaal €275.03 dus in een extra bruto passief inkomen van $12.04. Nu weet ik natuurlijk niet wat de wisselkoers doet – deze aandelen worden verhandeld in de US – dus vandaar dat dit in dollars is. Geen wereldbedrag dus, maar kleine stapjes, weet je nog!

Conclusie

Deze maand heb ik totaal voor €275.03 aan aandelen gekocht. Nog lang niet het bedrag van €750 per maand waar ik voor wil gaan. Eigenlijk was ik wel van plan om meer aandelen te kopen, maar na 14 januari zijn de aandelen die ik op het oog had alleen nog maar omhoog gegaan…

Hogere prijzen betekenen simpelweg minder goede deals. Ook zorgt dit voor lagere verwachte rendementen in de toekomst op je inleg & ook een lagere “dividend yield”. Zelf vond ik het daarom niet heel erg om deze maand niet al het geld wat ik heb gestort op mijn beleggingsrekening te gebruiken. Misschien dat volgende maand wel meer kansen biedt!

Heb jij aandelen gekocht de afgelopen maand? Laat het me weten in de reacties hier beneden of stuur me een DM op Instagram!

Zoals bij alle beleggingen loopt uw kapitaal risico. Beleggingen kunnen dalen en stijgen en het kan zijn dat u minder terugkrijgt dan u heeft belegd.

Deel deze post:

Meer blogs:

Dominique Willem

Finance Blogger

Hi, mijn naam is Nick! Op mijn website deel ik de beste tips en acties op het gebied van sparen en beleggen.

Mijn favorieten

Om te sparen (hoge rente, 4%):

Om te beleggen (laagste kosten):

Om automatisch te besparen (gebruiksgemak):