Alleen al door de titel was ik erg geïnteresseerd. “The Millionaire Next Door: The Surprising Secrets of America’s Wealthy“. Klinkt meteen al interessant, toch?! Hij stond daarom ook niet voor niks op mijn boekenlijstje. Toen ik dit boek dan ook kreeg met kerst was ik super enthousiast! Inmiddels heb ik het boek gelezen en wil ik graag de belangrijkste lessen die ik uit het boek heb gehaald in deze blogpost met jullie delen. Hoogtijd voor een review!
Uiteraard kan je dit boek ook zelf bestellen via Amazon of via bol.com. Op het moment van schrijven is het boek bij beide websites even duur. Zelf raad ik daarom aan om hem bij Amazon te bestellen, want daar heb je gratis verzending! Ook onder de €20. Scheelt toch weer een paar euro!
Achtergrond
Voor ik de belangrijkste lessen met jullie deel is het fijn om een beetje een achtergrond idee te hebben wat voor boek dit is. Het boek is geschreven door Thomas J. Stanley, PhD & William D. Danko, PhD. Stanley (helaas overleden in 2015) deed al sinds 1973 onderzoek naar de “rijken”. Danko hielp Stanley in deze tijd met veel academische onderzoeken en consultancy opdrachten.
De onderzoeken die de schrijvers hebben gedaan die ze ook aanhalen in het boek gaan trouwens niet over de extreem rijken. Het gaat over de groep miljonairs met een vermogen voornamelijk tussen de $1 miljoen en $10 miljoen. Dit is trouwens met opzet zo gedaan, aangezien deze bedragen – zoals de schrijvers zelf ook stellen in het boek – voor het overgrote deel van de “normale” mensen haalbaar is!
Het boek is voor het eerst op de markt gekomen in 1996. Dit betekent dus dat de schrijvers al meer dan 20 jaar lang onderzoek hadden gedaan naar de welvarende Amerikaan! In het boek zijn al de handige en belangrijke bevindingen van deze vele jaren aan onderzoek opgesomd en toegelicht. Een soort van samenvatting dus eigenlijk van al deze jaren aan onderzoek, inzicht & kennis. Dat allemaal in een boekje van nog geen 300 bladzijden!
Ik merk zelf dat ik al enthousiaster word nu de intro & de achtergrond op papier staan. Laat ik daarom nu maar snel overgaan naar de belangrijkste lessen die ik zelf van dit ontzettend leerzame boek heb geleerd! Om de post niet te lang te maken heb ik een persoonlijke top 3 gemaakt, maar er valt nog zoveel meer te leren uit dit boek! Echt een aanrader!
Les 1): Miljonair? Jij?!
Deze verwacht je waarschijnlijk niet – tenminste ik verwachtte het niet – maar toch is het een feit. Het beeld wat iedereen heeft van miljonairs is compleet verkeerd! Als er wordt gesproken over miljonairs denken mensen vaak aan een leven vol luxe. Prachtige huizen, dure auto’s, dure horloges, designertassen, merkkleding, noem maar op. Maar niets is minder waar!
De typische miljonair leeft helemaal niet op zo’n manier. Vandaar ook de titel van het boek, The Millionaire Next Door. Ze zien eruit als “normale” buren! Natuurlijk heb je een select groepje miljonairs die wel zo leven, maar dit zijn echt uitzonderingen. Uit de meerdere onderzoeken die de schrijvers hebben gedaan naar de welvarende Amerikaan blijkt zelfs vaak dat de mensen die het “luxe-leven” leiden vaak helemaal niet zo welvarend zijn als ze zich voordoen. Miljonair worden en zijn is in de praktijk dus misschien wel iets minder spectaculair als je van tevoren zou denken.
Het boek staat vol met leuke, interessante feitjes hierover. Te veel om allemaal op te noemen, maar om jullie toch nieuwsgierig te maken: wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Amerikaan met een vermogen boven de $1 miljoen gemiddeld minder heeft uitgegeven aan zijn/haar duurste horloge, pak of auto dan een gemiddelde Amerikaan met een vermogen onder de $1 miljoen? Nee ik ook niet!
De belangrijkste boodschap uit deze les is dat miljonairs veel meer waarde hechten aan hun tijd en vrijheid dan aan materialisme. Het zijn niet de luxe spullen & de luxe levensstijl die in hun ogen belangrijk zijn, maar juist de tijd die ze kunnen doorbrengen met hun geliefden en familie. Het is dan ook niet bijzonder dat uit het onderzoek blijkt dat twee-derde eigen baas is & dat 75% van de miljonairs zichzelf een entrepreneur noemen (leuke feitjes hè)!
Les 2): Millionaire next door formula: UAW vs. PAW
Door het hele boek komen deze twee afkortingen terug. Handig is daarom om uit te leggen wat ze betekenen. UAW staat voor “Under Accumulator of Wealth” & PAW staat voor “Prodigious Accumulator of Wealth”. Beide termen beschrijven mensen met andere niveaus qua vermogen. De schrijvers hebben in het boek een simpele formule samengesteld om te berekenen wat jouw netto waarde (vermogen) ongeveer zou moeten zijn. De formule luidt:
Doel Netto Waarde (Vermogen) = Leeftijd * Bruto Jaarlijks Inkomen / 10
Om jezelf een PAW te noemen ligt de grens 2x zo hoog als het doel & om bij de UAW groep te horen 2x zo laag als het doel vermogen. Het liefst hoor je dus bij de PAW groep als je jezelf vermogend wilt noemen / als je dat uiteindelijk wilt worden!
Even een voorbeeldje met de formule om het toch wat duidelijker te maken: stel dat je 40 jaar oud bent en een inkomen hebt van 2.500 euro bruto per maand (= 30.000 per jaar), dan zou je volgens deze formule:
Doel Netto Waarde = 40 * 30.000 / 10 = 120.000 euro als vermogen moeten hebben op dat moment. Dan ben je een “Average Accumulator of Wealth”. Om een PAW te zijn zou je in dit geval al minimaal 240.000 euro aan vermogen hebben! Je zou bij de groep UAWs horen als je minder dan 60.000 euro aan vermogen hebt opgebouwd tegen de tijd dat je 40 jaar oud bent.
De formule werkt ik niet alle gevallen even goed trouwens. Momenteel heb ik zelf bijvoorbeeld geen werk & is mijn inkomen dus 0 euro. Maar stel dat ik reken met een gemiddeld inkomen van 500 euro per maand, dan zou ik 21 * 6000 / 10 = 12.600 euro waard moeten zijn. Zelf val ik in dit geval daarom momenteel in de Average Accumulator of Wealth categorie. Als student is het nou eenmaal lastig is om ook veel te werken. Zeker in de huidige crisis. Rond mijn 30ste wil ik in ieder geval bij de PAW groep horen!
Les 3): Inkomen en vermogen: groot verschil!
Juist deze les is zo ontzettend belangrijk. Inkomen is niet hetzelfde als vermogen. Je kan nóg zo veel verdienen, maar als je vervolgens alles ook weer uitgeeft bouw je geen vermogen op! In het boek noemen ze dit “great defense” (verdediging) spelen. Het verhogen van je inkomen kan gezien worden als “offense” of aanval. Je moet het liefst dus eigenlijk op beide vlakken goed om kunnen gaan met geld!
In het boek staan verder echt talloze voorbeelden van mensen die met elkaar worden vergeleken op dit gebied & worden er ook verklaringen gegeven hoezo dit bij sommige mensen beter gaat dan bij anderen. De advocaat vs. de stacaravan camping eigenaar is hier een goed voorbeeld van. Beide personen verdienen ongeveer even veel & zijn ongeveer even oud. Toch behoort de advocaat tot de UAW groep & de camping eigenaar tot de PAW groep. Hoe kan dat?!
Toen ik dat las dacht ik ook; huh?! Maar de verklaring hiervoor is simpeler dan je zou denken. Ik heb het hierboven zelfs al genoemd. Het is namelijk simpelweg het verschil aan wat beide personen uit moeten geven om hun verschillende levensstijlen te kunnen leiden. De advocaat heeft een dure auto nodig, een duur pak & een duur kantoor om nieuwe klanten te kunnen overtuigen dat hij succesvol is in zijn werk. De camping eigenaar hoeft dit niet!
Het onderhouden van een dure levensstijl om indruk te maken op anderen heeft zo’n grote invloed op het feit of jij later een vermogen op kunt bouwen. In het boek staan er nog véél meer voorbeelden zoals deze in die alles overzichtelijk maken. Het is letterlijk geen hogere wiskunde. Geef minder uit dan dat er elke maand binnenkomt & investeer dan geld in dingen die geld voor jou verdienen. Simpel. En het werkt. Echt waar!
Veel meer lessen…
Zelf vond ik het vroeger best vervelend om boekverslagen te schrijven met een minimaal aantal woorden. Nu met deze blog is dat eigenlijk compleet het tegenovergestelde, ik moet oppassen dat het allemaal niet te lang wordt!
Er zijn nog zoveel meer praktische lessen te leren uit dit boek. Zoals dat miljonairs bijvoorbeeld meer tijd besteden aan financiële planning dan niet-miljonairs. Raar? Ze zijn al miljonair en dan ook nog op de centen letten? Dat is nou juist hoe ze miljonair geworden zijn! De schrijvers in het boek vergelijken het met mensen die hardlopen – meestal zijn hardlopers super fit – waarom zouden juist die mensen hardlopen?! Hetzelfde geldt dus dus ook voor miljonairs!
Ook gaat het verder over hoe miljonairs hun kinderen opvoeden wat betreft de omgang met geld, wat de overeenkomsten zijn tussen miljonairs, hoe ze omgaan met grote uitgaven zoals een auto, dat ze over het algemeen zuinig zijn, meer dan 20% van hun inkomen meteen investeren/beleggen en zo is er nog een hele waslijst met lessen! Mocht je zelf ook de ambitie hebben om miljonair te worden, dan is het lezen van dit boek over mensen die het al zijn echt de tijd, moeite en het geld dubbel en dwars waard.
Conclusie
Eigenlijk had ik nog veel meer lessen die ik graag wilde delen maar ik merk dat deze blogpost alweer erg lang is geworden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een hele samenvatting te schrijven van 50 pagina’s. Vandaar een top 3 met de meest belangrijke lessen!
Waar het hele boek in essentie eigenlijk om draait/op neerkomt is dat er grote verschillen zijn tussen miljonairs en niet-miljonairs. De verschillen zitten voornamelijk in de mindset & behoeften. Het komt absoluut niet door erfenissen of familiebedrijven zoals veel mensen denken en/of beweren. Dit is in nog geen 20% van de miljonairs namelijk het geval! Meer dan 80% van alle miljonairs doet dit echt helemaal zelf.
Typische miljonairs hebben een hele andere gedachtegang wat betreft geld, tijd, werk & levensstijl. Wanneer je je op deze vlakken hetzelfde opstelt/gaat gedragen als de gemiddelde miljonair die wordt beschreven in dit boek, dan zal je vanzelf welvarend worden! Mocht je dit boek nou ook willen kopen dan kan dat via deze link!
Vind je dit soort boeken over financiële onderwerpen nou net zo leuk en interessant om te lezen als ik, dan heb ik goed nieuws! Op deze pagina heb ik namelijk mijn boeken top 3 op het gebied van investeren & beleggen en mijn top 3 op het gebied van persoonlijke financiën samengevat. Ook heb ik linkjes naar andere interessante boeken die ik heb gelezen en nog wil gaan lezen hier geplaatst. Genoeg keus dus!
Update: tijdens het schrijven van deze blogpost ben ik erachter gekomen dat er recent ook een vervolgversie van dit boek is uitgegeven. Deze heet “The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth”, geschreven door Thomas J. Stanley & zijn dochter Sarah Stanley Fallaw. Deze is te bestellen bij Amazon. Zelf heb ik hem in ieder geval aan mijn boekenlijstje toegevoegd!